Περιεδρικά συρρίγγια*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος


Αυτόματη ή ιατρογενής ατελής παροχέτευση οποιουδήποτε από τα  αποστήματα της ορθοπρωκτικής περιοχής είτε προς τον εντερικό αυλό είτε προς το δέρμα της περιπρωκτικής περιοχής είτε προς αμφότερες τις κατευθύνσεις, οδηγεί στην ανάπτυξη περιεδρικού συριγγίου.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν


Αυτόματη ή ιατρογενής ατελής παροχέτευση οποιουδήποτε από τα  αποστήματα της ορθοπρωκτικής περιοχής

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


Σχεδόν διπλάσια επίπτωση στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


Η μακροχρόνια παρουσία εκκρίματος στην περιοχή του περινέου αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα. Το έκκριμα είναι συνήθως διαυγές, σπάνια αιμορραγικό και σπανιότερα πυώδες (μετά από αυτόματη παροχέτευση υποτροπιάζοντος περιεδρικού αποστήματος). Συνεπεία της μακροχρόνιας διαβροχής του περιπρωκτικού δέρματος, ο ασθενής παραπονείται για κνησμό, νηγμώδες άλγος και αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Σχεδόν όλοι οι ασθενείς δίνουν ένα ιστορικό αυτόματης ή τουλάχιστον μιας χειρουργικής παροχέτευσης περιεδρικού συριγγίου κατά το παρελθόν, καθώς επίσης και ιατρογενή τραυματισμό κατά τη διάρκεια γυναικολογικής ή περιπρωκτικής επέμβασης. Συμπτώματα όπως διαταραχή των εντερικών συνηθειών, απώλεια αίματος ή βλέννης δια του πρωκτού, κοιλιακό άλγος, γενικά συμπτώματα, πυρέτιο και απώλεια βάρους πρέπει να ερωτώνται πάντοτε κατά τη λήψη του ιστορικού, ώστε να αποκλεισθούν ή να διερευνηθούν άλλα πιθανά αίτια πρόκλησης περιεδρικού αποστήματος – συριγγίου, εκτός από τη φλεγμονή των πρωκτικών αδένων.

 

Η επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας αποκαλύπτει ουλές από προηγούμενες παροχετεύσεις περιεδρικών αποστημάτων, καθώς επίσης και ερυθρότητα και φλεγμονή του περιπρωκτικού δέρματος λόγω της συνεχούς διαβροχής, ενώ με την ψηλάφηση ελέγχονται τόσο το περιπρωκτικό δέρμα όσο και ο πρωκτικός σωλήνας.

 

Η επισκόπηση μπορεί να αποκαλύψει το εσωτερικό στόμιο σε περιπτώσεις χαμηλών περιεδρικών συριγγίων. Η ψηλάφηση μπορεί να αναδείξει ένα εσωτερικό στόμιο ή μια σκληρή περιοχή ενδεικτική ύπαρξης στομίου.

 

Τέλος, η πρωκτοσκόπηση και η ορθοσκόπηση πρέπει να αποτελούν απαραίτητα συμπληρώματα της κλινικής εξέτασης γιατί μπορούν να απακαλύψουν το έσω στόμιο, αλλά και πιθανές συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις στον εντερικό αυλό, αδιάγνωστες μέχρι τη στιγμή της διερεύνησης του περιεδρικού συριγγίου.

 


Ποιες είναι οι επιπλοκές


Κνησμός, αίσθημα δυσφορίας και έντονου πόνου στην περιοχή του πρωκτού

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η θεραπεία είναι χειρουργική

 

 

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


Η πρόγνωση μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι καλή

 

 

Ιωάννης Γκρινιάτσος, Γενικός Χειρουργός

Όθωνας Μιχαήλ, Γενικός Χειρουργός


* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν