Οξεία Επιγλωττίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος


Η οξεία επιγλωττίτιδα είναι μια ταχέως εξελισσόμενη βακτηριακή λοίμωξη της επιγλωττίδας και των ιστών γύρω από αυτήν, που παρατηρείται στα παιδιά. Είναι δυνητικά επικίνδυνη επειδή, πολλές φορές, επηρεάζει την βατότητα των αεραγωγών, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Στους ενήλικες, η αντίστοιχη νοσολογική οντότητα καλείται υπεργλωττίτιδα.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν


Κύριο αίτιο εμφάνισης της οξείας επιγλωττίτιδας είναι ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας τύπου Β (Hib). Λιγότερο συχνά αίτια αποτελούν άλλα μικρόβια, όπως ο α-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος, ειδικά ο

πυογόνος στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος, όπως επίσης και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


Προσβάλει κυρίως παιδιά ηλικίας 2 έως 7 ετών, και είναι πιο συχνή στα αγόρια. Η συχνότητα της πάθησης αυτής στα παιδιά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, λόγω της ευρείας εφαρμογής προγράμματος εμβολιασμού του παιδιατρικού πληθυσμού κατά του αιμόφιλου της ινφλουέντσας τύπου Β (Hib), που όπως είδαμε αποτελεί και το κύριο αίτιο για την εμφάνιση οξείας επιγλωττίτιδας. Αντίθετα, η συχνότητα της πάθησης στους ενήλικες έχει αυξηθεί.

 


Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


Η ασθένεια ξεκινά απότομα με υψηλό πυρετό και η κλινική εικόνα του ασθενούς επιδεινώνεται ραγδαία. Ο ασθενής εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή, αδυνατεί να καταπιεί (υπάρχει σιελόρροια) και να μιλήσει, είναι δε χαρακτηριστικά σε καθιστή θέση, με το κεφάλι προς τα πίσω, το στόμα ανοιχτό και τη γλώσσα να προεξέχει. Βήχας υπάρχει σπάνια.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ, μην καθυστερήσετε καθόλου! Μεταφέρετε το παιδί σας στο πιο κοντινό νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Η διάγνωση της οξείας επιγλωττίτιδας βασίζεται στην κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς. Οι εξετάσεις για να τεθεί θετική διάγνωση (γενική αίματος, καλλιέργεια, πλάγια ακτινογραφία τραχήλου) γίνονται αφού διασφαλισθεί η απρόσκοπτη αναπνοή του ασθενούς.


Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Ο ασθενής συνήθως χρειάζεται διασωλήνωση, για να διασφαλισθεί η αναπνοή του, και ακολούθως νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Χορηγούνται επίσης αντιβιοτικά για να καταπολεμηθεί το μικρόβιο που προκάλεσε την ασθένεια.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 


Οξεία απόφραξη της αναπνευστικής οδού

Σπανιότερα: πνευμονία, μέση ωτίτιδα και μηνιγγίτιδα

 

 

Πως να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


Με την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση η βελτίωση επέρχεται σε 3-5 ημέρες. Χωρίς έγκαιρη παρέμβαση, η ασθένεια είναι δυνητικά θανατηφόρος.

 

 

Τσατσάκη Χριστίνα

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν