Επιπεφυκίτιδα*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η φλεγμονή του επιπεφυκότα (του άσπρου χιτώνα του ματιού).

 

Χαρακτηρίζεται από αγγειοδιαστολή (κοκκίνισμα του ματιού) και οίδημα. Ανάλογα με το πόσο διαρκεί η φλεγμονή την διακρίνουμε σε χρόνια και οξεία επιπεφυκίτιδα. Ετσι μια χρόνια επιπεφυκίτιδα διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες.

 

Τις χωρίζουμε σε λοιμώδεις και μη λοιμώδεις ανάλογα με το αν ευθύνεται ή όχι κάποιος μικροοργανισμός (βακτήριο, ιός, μύκητας, παράσιτο) για την εμφάνισή της.

Πολλές φορές, παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής (ο διαφανής χιτώνας του ματιού) με αποτέλεσμα να έχουμε την λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις ιογενείς λοιμώξεις, τα συμπτώματα είναι πιο βαριά και μπορεί να προκληθεί και πτώση της όρασης αν προσβληθεί το κέντρο του κερατοειδούς. Οι πιο βαριές μορφές του είδους είναι η επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα (οφείλεται σε αδενοιούς) και η ερπητική κερατοεπιπεφυκίτιδα (οφείλεται στον ιο του έρπη).

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Η πορεία της πάθησης είναι απρόβλεπτη. Ο λύκος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι περισσότερο συχνός στις γυναίκες.

 

Η αιτιολογία της νόσου είναι μέχρι στιγμής άγνωστη. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε πως ο λύκος είναι μια αυτοάνοσος πάθηση, δηλαδή, το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργεί ως μια φυσική άμυνα του οργανισμού. Δηλαδή υπό φυσιολογικές συνθήκες, αναπτύσσονται προστατευτικές ουσίες (αντισώματα) που κυκλοφορούν στο αίμα σας για να καταπολεμήσουν π.χ. τα βακτηρίδια που εισέβαλαν στον οργανισμό. Αυτά τα αντισώματα ονομάζονται αυτοαντισώματα, επειδή στην ουσία επιτίθενται στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Όταν αυτά τα αντισώματα αρχίζουν να επιτίθενται στο σώμα τότε προκαλούν φλεγμονή και/ή ιστολογικές βλάβες. Ωστόσο το τι προκαλεί στα αντισώματα να επιτίθενται στον οργανισμό, είναι μέχρι στιγμής άγνωστο.

 

Το οικογενειακό ιστορικό ( η κληρονομικότητα ) και τα γονίδια, παίζουν κυρίαρχο ρόλο καθώς συνήθως νοσούν από αυτό αρκετά μέλη μιας οικογένειας, ωστόσο άλλες μελέτες έχουν δείξει πως ο λύκος μπορεί να προκληθεί από κάποιον ιό που προσβάλει κάποιο άτομο που έχει την προδιάθεση εμφάνισης της πάθησης.

 

Ροζ μάτι μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η επιπεφυκότα (διαφανή μεμβράνη) αντιδρούν σε ένα ευρύ φάσμα των ιών, βακτηρίων, αλλεργιογόνες ουσίες, και τοξικών παραγόντων, καθώς και για την υποκείμενες παθήσεις μέσα στο σώμα. Μερικά από τα συμπτώματα - εκτός από την ερυθρότητα, ερεθισμό και το πότισμα των ματιών - μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία της επιπεφυκίτιδα. Εδώ είναι μερικές αιτίες εξηγούνται αναλυτικά:

 

  • Ιογενής επιπεφυκίτιδα: Ιογενής επιπεφυκίτιδα συνδέεται συχνά με τα κρύα ή με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, όπως πόνο στο λαιμό. Αρχίζει συνήθως στο ένα μάτι και στη συνέχεια να μολύνει το άλλο μάτι μέσα σε λίγες ημέρες. Ιογενής επιπεφυκίτιδα προκαλεί συνήθως υδαρές απαλλαγής.

 

  • Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα: βακτηριακή επιπεφυκίτιδα λόγω της κοινής πυογόνων (πύον που παράγουν), τα βακτήρια συχνά παράγει ένα παχύτερο, κίτρινο-πράσινο απαλλαγή που μπορεί να προκαλέσει τα καπάκια για να μείνουμε ενωμένοι, ιδίως μετά τον ύπνο. Μη πυογόνων λοιμώξεις μπορεί να αποδείξει απλώς ήπια μόλυνση και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι πιο συχνή στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες. Όπως και την ιογενή επιπεφυκίτιδα, επηρεάζει συνήθως μόνο στο ένα μάτι, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στο άλλο μάτι.

 

  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Αλλεργική επιπεφυκίτιδα επηρεάζει και τα δύο μάτια και είναι μια απάντηση σε μια αλλεργιογόνο ουσία, όπως είναι η γύρη. Προκαλεί συνήθως έντονη φαγούρα και συχνά συνεπάγεται κάποιο οίδημα του οφθαλμού.

 

  • Ερεθιστικά ή τοξικά επιπεφυκίτιδα: Ερεθισμός από χημική παφλασμό ή ξένο αντικείμενο στο μάτι σας συνδέεται επίσης με την επιπεφυκίτιδα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή πόνο όταν το μολυσμένο μάτι είναι στραμμένο μακριά κάτω ή μακριά μπορεί να φτάσει. Αυτό το είδος της επιπεφυκίτιδας παρουσιάζουν έντονες κυρίως ερυθρότητα.

 

  • Άλλα: Επιπεφυκίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χρήση φακών επαφής (ιδιαίτερα εκτεταμένης φορούν φακούς). Xerophthalmia, μια κατάσταση που προκαλείται λόγω της παρατεταμένης έλλειψης της βιταμίνης Α, μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνιας επιπεφυκίτιδας.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Αυτό που αισθανόμαστε, όταν έχουμε επιπεφυκίτιδα ποικίλει ανάλογα με την μορφή της.

 

  • Το λευκό μέρος του ενός ή και των δύο οφθαλμών στροφή ροζ ή στην χειρότερη περίπτωση στροφή κόκκινο.
  • Η λιθίαση αίσθηση σε ένα ή και τα δύο μάτια.
  • Ερεθισμός σε ένα ή και τα δύο μάτια.
  • Κρούστες που σχηματίζουν στο βλέφαρο μια μέρα στην άλλη.
  • Αυξημένη δάκρυα.
  • Αυξημένη ευαισθησία στο φως.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Πριν μιλήσουμε για θεραπεία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κολλύρια, χωρίς την συμβουλή του οφθαλμιάτρου και ειδικά όταν δεν ξέρετε για τι προωρίζεται το κάθε κολλύριο.

 

  • Σε περίπτωση βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σταγόνες ή αλοιφή. Αντιβιοτική αλοιφή ματιών είναι συχνά πιο εύκολο να διαχειριστείτε σε ένα παιδί βρέφος ή το μικρό, και μπορεί να θολώνω για έως και 20 λεπτά μετά την εφαρμογή. Με την τακτική χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων, αναμένουν σημεία και τα συμπτώματα να υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.
  • Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιογενή επιπεφυκίτιδα. σημεία και τα συμπτώματα σας, που διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες, θα πρέπει σταδιακά σαφές από μόνα τους. Ωστόσο, όπως ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, είναι συχνά συνιστάται να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας ή την κατανομή των πετσέτες και μπουρνούζια.
  • Σε περίπτωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιισταμινικά. Μπορείτε επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα του δικού σας αλλεργικών συμπτωμάτων επιπεφυκίτιδα, αποφεύγοντας οτιδήποτε προκαλεί αλλεργίες σας, όταν αυτό είναι δυνατόν.

 

Εκτός από το να ακολουθήσουν τη συμβουλή του γιατρού σας και λαμβάνοντας όλα τα φάρμακα όπως προβλέπεται, υπάρχουν και κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της επιπεφυκίτιδα:

 

  • Εφαρμόστε ένα υγρό κομπρέσα στα μάτια σας. Για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, εφαρμόστε ένα δροσερό νερό συμπίεση? Και για τη βακτηριακή ή ιογενής επιπεφυκίτιδα, εφαρμόζουν ένα ζεστό νερό συμπίεση. Για να κάνετε μια κομπρέσα, απολαύστε ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδι πανί σε νερό και στύψτε το πριν εφαρμόσετε το ελαφρά για να κλείσει τα βλέφαρά σου. Αν μόνο το ένα μάτι έχει μολυνθεί, μην αγγίζετε τα δύο μάτια με το ίδιο ύφασμα.
  • Δοκιμάστε over-the-counter τεχνητά δάκρυα (σταγόνες) για να φέρει κάποια ανακούφιση.
  • Αποφεύγετε να φοράτε φακούς επαφής, ώσπου ο ροζ μάτι έχει επιλυθεί. Ζητήστε τους γιατρούς σας καθοδήγηση σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να ξαναρχίσει τη χρήση φακών επαφής και αν θα πρέπει να πετάξετε διαθέσιμο επαφές σας, καθώς και τη λύση καθαρισμού σας και την περίπτωση του φακού

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

 

Εξάσκηση καλής υγιεινής είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ροζ μάτι. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιπεφυκίτιδα:

 

  • Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια σας ή την περιοχή κοντά στα μάτια σας με τα χέρια σας.
  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με απολυμαντικά.
  • Μην χρησιμοποιείτε πετσέτες ή μαξιλαροθήκες με οποιονδήποτε άλλο, και πλύνετε τα στοιχεία αυτά μετά από κάθε χρήση.
  • Πετάξτε τα καλλυντικά ματιών σας, όπως μάσκαρα.
  • Απολύμανση των επιφανειών όπως αντίθετες κορυφές, νεροχύτες και τα πόμολα μπορούν επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών επιπεφυκίτιδα.

 

Φυσικά, αν έχετε χρόνια επιπεφυκίτιδα, το καλύτερο είναι να λάβει ο γιατρός σας συμβουλεύσει. Με την καλή φροντίδα και η ευαισθητοποίηση, η συρρίκνωση αυτής της μόλυνσης μπορεί να θεραπευτεί πλήρως.

 

 

Επιπλοκές

 

  • Μηνιγγίτιδα – μια δυνητικά πολύ σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι μήνιγγες – ένα στρώμα κυττάρων που καλύπτει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό – μολύνεται.

 

  • Κυτταρίτιδα – μια βακτηριακή λοίμωξη του χορίου – το βαθύ στρώμα του δέρματος – καθώς και η υποδόριους ιστούς (λίπος και μαλακό στρώμα ιστού) που είναι κάτω από το δέρμα.

 

  • Σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος) – βακτήρια γίνεται στην κυκλοφορία του αίματος και τις επιθέσεις τους ιστούς του σώματος.

 

  • Κερατίτιδα

 

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

Κοτσίνη Βασιλική, Παθολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν