Ζωντανός ιός του Έμπολα εντοπίσθηκε στο μάτι πρώην ασθενούς

  • Iatropedia
Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την νόσο του αιμορραγικού πυρετού θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς για οφθαλμικές και άλλες επιπλοκές υγείας, προειδοποιούν τώρα ερευνητές.

Οι επιζώντες της πρόσφατης επιδημίας του Έμπολα κινδυνεύουν από επιπλοκές που εμμένουν μετά την ανάρρωσή τους, αναφέρει νέα έρευνα, μετά την ανακάλυψη ζωντανού ιού στο οφθαλμικό υγρό πρώην ασθενούς, δύο και πλέον μήνες μετά την θεραπεία του… Αν και ο ιός βρέθηκε στο υδατοειδές υγρό του ενός οφθαλμού του πάσχοντος, ενός 43χρονου Αμερικανού γιατρού με καταγωγή από την Ζιμπάμπουε που είχε μολυνθεί από Έμπολα όταν δούλευε για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Σιέρρα Λεόνε, τα σχετικά τεστ σε δείγματα δακρύων και από τον επιπεφυκότα βγήκαν αρνητικά.

Αυτό σημαίνει ότι η απλή επαφή με επιζώντες του Έμπολα δεν ενέχει κίνδυνο. Ωστόσο, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους καταδεικνύουν την ανάγκη ελέγχου για ενδεχόμενη μόλυνση σε περίπτωση που επιζώντες του Έμπολα χρειασθεί να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση στα μάτια τους.

Όπως επισημαίνουν στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, η σχετική μελέτη υπογραμμίζει την σημασία της παροχής ιατρικής φροντίδας σε επιζώντες ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους. Η πρόσφατη επιδημία αιμορραγικού πυρετού στην Δυτική Αφρική είχε ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αριθμό επιζώντων του Έμπολα στην ιστορία. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αυτοί απαιτούν συνεχή ιατρική φροντίδα για να αντιμετωπισθούν επιπλοκές λόγω της λοίμωξης οι οποίες δύναται να εκδηλωθούν κατά το στάδιο της ανάρρωσή τους και πάντα με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το ιατρικό προσωπικό.