Ζωντανά βακτήρια για την ελκώδη κολίτιδα!

  • Iatropedia
Τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα ίσως ωφεληθούν από την λήψη προβιοτικού ροφήματος πολλαπλών στελεχών βακτηρίων για την μείωση της φλεγμονής του εντέρου, υποστηρίζει νέα έρευνα που παρουσιάσθηκε στην Digestive Disease Week 2015.

Δοκιμές που πραγματοποίησαν ερευνητές από το King's College Hospital του Λονδίνου και το Darent Valley Hospital στο Κεντ σε ασθενείς με κλινικώς σταθερή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, έδειξαν ότι το 76% των πασχόντων από ελκώδη κολίτιδα παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων καλπροτεκτίνης, μιας πρωτεΐνης η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην φλεγμονώδη διαδικασία καθώς απελευθερώνεται από λευκά αιμοσφαίρια στο έντερο όταν υπάρχει φλεγμονή. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η λήψη του ζωντανού προβιοτικού Symprove για ένα διάστημα 4 εβδομάδων στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, μπόρεσε να βοηθήσει τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα να διατηρήσουν την πάθηση σε κλινική ύφεση.

Τα προβιοτικά θεωρούνται συμπτωματικώς επωφελή για όσους έχουν ελκώδη κολίτιδα, με το 51% των πασχόντων να καταφεύγουν σε αυτά σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους. Ωστόσο δεν περιέχουν όλα τα προβιοτικά πολλαπλά στελέχη ζώντων, ενεργών βακτηρίων. Όπως λένε οι ειδικοί, το εν λόγω υγρό προβιοτικό περιέχει τέσσερα στελέχη βακτηρίων που έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι μπορούν να επιβιώσουν στο δύσκολο, όξινο περιβάλλον του στομάχου, ώστε αναπτυσσόμενα στο έντερο να βοηθήσουν στην ύφεση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή IBD (Inflammatory Bowel Disease) προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στον Δυτικό κόσμο, προκαλώντας κοιλιακό άλγος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αιμορραγία και άλλα εν δυνάμει εξαντλητικά συμπτώματα. Η ελκώδης κολίτιδα μαζί με την νόσο του Crohn είναι οι πιο κοινές μορφές της IBD, μια αυτοάνοση πάθηση που πιστεύεται ότι αναπτύσσεται βάσει γενετικών αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων και η οποία στις 19 Μαΐου έχει την δική της Παγκόσμια Ημέρα (World IBD Day).