Ζίκα: Γεγονός η 1η μετάδοση του ιού από γυναίκα σε άντρα μέσω σεξουαλικής επαφής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ζίκα
Μια γυναίκα από τη Νέα Υόρκη, που είχε μολυνθεί με τον ιό Ζίκα μετέδωσε την μόλυνση στον σύντροφό της κατά τη διάρκεια του σεξ, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μετάδοσης του Ζίκα από γυναίκα προς άντρα. Πριν από αυτή την περίπτωση, η σεξουαλική μετάδοση είχε αναφερθεί μόνο από τους άνδρες προς τις γυναίκες.

Η γυναίκα, περίπου 25 ετών, είπε ότι είχε ταξιδέψει σε περιοχή όπου ενδημεί ο ιός και είχε αναπτύξει τα βασικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, κράμπες, πυρετό, κόπωση και εξάνθημα κατά τη διάρκεια της ημέρας που επέστρεψε στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη.

Εν συνεχεία έκανε κολπικό σεξ χωρίς προφυλάξεις με τον σύντροφό της την ίδια ημέρα και, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, εκείνος ανέπτυξε τα ίδια συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό, κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσω εξετάσεων.

Και οι δύο αναρρώνουν, πλέον, από την ασθένεια, η οποία είναι συνήθως παροδική.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος κουνουπιού τους είδους aegyptimosquito Aedes και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όταν η μόλυνση εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη, αφού οδηγεί σε γεννήσεις παιδιών με μικροκεφαλία και νευρολογικά προβλήματα.

Εκτός, όμως, από τα κουνούπια, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σεξουαλικής επαφης.

http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζίκα: Ποια η πιθανότητα γέννησης μωρού με μικροκεφαλία από έγκυο ασθενή με τον ιό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Ζίκα – Οδηγίες για ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές

O Ζίκα έφτασε και στην Τσεχία – Χάρτης με το πού βρίσκεται ο ιός