ΥΥΚΑ: Διευκρινίσεις για το νέο σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ. Κι από χθες 1η Αυγούστου άλλαξε το προηγούμενο σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που ως γνωστόν, οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα. Οι ίδιοι οι γιατροί ωστόσο έχουν την ενστάσεις τους...

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

-Δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα

-Έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα,

Διευκρινίζεται από το ΥΥΚΑ ότι:

Α) Με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.

Να συνυπολογιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του και ήδη καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ – των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης-  ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων  για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.

Β)  Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είναι γνωστό ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά  θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία)  και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).

Δείτε ποια είναι ωστόσο η άποψη των γιατρών για όλα τα παραπάνω διαβάζοντας δειγματοληπτικά την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά:

Στις 30-7-2018 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωση του αντιπροέδρου κ. Γεωργακόπουλου,  σχετικά με τους οικογενειακούς ιατρούς.  Και εδώ τίθεται το ερώτημα «γιατί μια τόσο σοβαρή ανακοίνωση την υπογράφει ο αντιπρόεδρος και όχι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ;;».  Αυτή η ενέργεια είναι επιεικώς απαράδεκτη εν μέσω καλοκαιριού και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες πολίτες.

Η αλλαγή του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας -με κάκιστο σχεδιασμό και ακόμη χειρότερη υλοποίηση-  δείχνει για μία ακόμη φορά την ανικανότητα των εχόντων την εξουσία,  αλλά και την απαξίωση που δείχνουν στον απλό πολίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας,  οι ΤΟΜΥ  -όσες από αυτές λειτουργούν-  είναι στελεχωμένες με το 40% του ιατρών που απαιτούνται,  όσο για τα ποσοστά πληθυσμού που έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό ιατρό,  η εκτίμηση μας είναι ότι είναι πολύ χαμηλότερα.  Θα χαιρόμαστε αν το υπουργείο Υγείας ή ο ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να μας διαψεύσουν,  γι΄ αυτό τους προκαλούμε να δώσουν στη δημοσιότητα τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία κάλυψης από ιατρικό προσωπικό,  τόσο Πανελλαδικά,  όσο και κατά περιφέρεια,  αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει δηλώσει οικειοθελώς οικογενειακό ιατρό.

Ενημέρωση

Η ενημέρωση του Ελληνικού λαού για μία τόσο μεγάλη αλλαγή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους. Από τη στιγμή λοιπόν που  -κατά την άποψή μας-  το νέο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει,  τί θα συμβεί από σήμερα;;

Οι ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε ασφαλιστικές καλύψεις,  θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά τον προσωπικό τους ιατρό;;  Και μάλιστα όταν το σύστημα δεν θα μπορεί να τους καλύψει τόσο σήμερα,  όσο και στο επόμενο χρονικό διάστημα;

Τόσο ο ιατρικός κόσμος,  όσο και οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε ένα σύστημα που ουσιαστικά καταργεί την ελεύθερη επιλογή ιατρού και δημιουργεί πρωτοβάθμια περίθαλψη πολλών ταχυτήτων.

Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ,  έστω την ύστατη στιγμή,  να ανακαλέσει την κατάργηση των συμβάσεων των ιατρών με ειδικότητα Παθολογίας,  Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής και  να έρθει σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους,  ώστε να υπάρξει ένα σύστημα μη απαξιωτικό και αποδεκτό από όλους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                     ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ