Υπουργική Απόφαση για τις κλινικές μελέτες αναμένεται να μας …δροσίσει

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Faran Novartis
Ποινές θα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση όταν σημειώνονται καθυστερήσεις ή πσρεκκλίσεις στις κλινικές μελέτες ακολουθώντας τις αρχές δεοντολογίας Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η νέα Υπουργική Απόφαση, την οποία θα δούμε σύντομα να εκδίδεται, βάζει ένα αυστηρό πλαίσιο σε κάθε κλινική μελέτη, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται.  Από το διοικητή Νοσοκομείου που μπορεί να χρειαστεί από 3 ως 10 μήνες (!) για να εγκρίνει μια μελέτη, ως γιατρούς, ΥΠΕ και όποιον άλλον εμπλέκεται στις μελέτες και καθυστερήσεις, όλοι μπορεί να ελεγχθούν πειθαρχικά.

Από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιθυμούν να εντάξουν στην εν λόγω στην νέα ΥΑ και θέματα κοστολογήσεων και παραβόλων αλλά και να τιμολογούν τα ίδια τα νοσοκομεία να τιμολογούν και να ώστε στη συνέχεια ν παρακολουθούν την πορεία των εξόδων της κάθε κλινικής μελέτης.

Τι συμβαίνει σήμερα

Στοιχεία του ΕΟΦ δείχνουν ότι το 2017 εγκρίθηκαν 134 κλινικές μελέτες. Από αυτές, οι 51 ήτσν για κάποιο είδος καρκίνου, 11 παθήσεις του ανοσοποιητικού, 10 το καρδιαγγειακό σύστημα και 9 παθήσεις αιματολογικές, βακτηριακές και της λέμφου και 9 αφορούν μυκητιάσεις. Επίσης, 7 αφορούν παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με 7 αφορούν τις Διατροφικές και Μεταβολικές Παθήσεις. Ακολουθούν 6 κλινικές μελέτες για παθήσεις του πεπτικού συστήματος , 5 για ορμονικές διαταραχές, 4 παθήσεις του μυοσκελετικού, 4 για παθήσεις του αναπνευστικού, 3 για ιογενείς παθήσεις και οι δερματικά νοσήματα. Τέλος,  διεξάγονται 2 κλινικές μελέτες για τις παθήσεις των οφθαλμών και 1 για γενετικά , 1 για τις Διεργασίες Αναπαραγωγικής Φυσιολογίας και 1 για τις Συγγενείς Κληρονομικές και Νεογνικές Παθήσεις.

Τι είναι οι κλινικές δοκιμές;

Η κλινική δοκιμή είναι ένα ιατρικό πείραμα, κατά το οποίο σε συγκεκριμένο αριθμό εθελοντών δοκιμάζεται μία αγωγή, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά της και να προσδιοριστεί η τοξικότητά της. Στρατηγικές δοκιμές γίνονται, για να καθοριστούν οι καλύτεροι τρόποι χορήγησης ενός φαρμάκου σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.