Υπουργείο Υγείας: Στο ΕΣΠΑ ελπίζουν για κοινωνικό κράτος!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ για την Υγεία ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους σκοπεύει να κάνει η Αριστοτέλους με τους Ευρωπαίους... Όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, από τα 155 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, τα 120 εκατ. ευρώ είναι συνεχιζόμενα έργα.

 

Ο υπουργός Υγείας, έκανε αναφορά προ ημερών στο σχέδιο των 100 δράσεων για το ΕΣΠΑ, τα έργα του οποίου κινούνται σε 3 άξονες:

– Στην πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
– Στην διαφανή και αποδοτική παρέμβαση του συστήματος και βελτίωση του επιπέδου διοίκησής του με τον κ. Ξανθό να τονίζει ότι η χώρα διαθέτει διοικητική ανεπάρκεια.
– Στην βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος που ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων και Ευρωπαικών πόρων.

Εξάλλου, όπως επισήμανε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Πέτρος Γιαννουλάτος, οι διαδικασίες για την ψυχική υγεία, την δημόσια υγεία και τις τοξικοεξαρτήσεις είναι εμπροσθοβαρείς δηλαδή θα ξεκινήσουν ενέργειες ώστε να μπορούν οι Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την προκαταβολή για να πάρουν και άλλα χρήματα στη συνέχεια μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κομμάτι της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού,είναι μια πιο περίπλοκη ιστορία καθώς «εμείς έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε 40.000 ανθρώπους σε 1.750 επιστημονικά αντικείμενα. Οι Περιφέρειες όμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν να κάνουν».

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννουλάτος, τα χρήματα που διεκδικεί η Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ, ανέρχονται σε 480 εκατ. ευρώ ενώ έχουμε στις Περιφέρειες 200 εκατ. ευρώ για το ΕΚΤ  και 180 εκατ. ευρώ για τα κτίρια.