Υποχρηματοδότηση με την …βούλα του ΥΠΟΙΚ για το δημόσιο σύστημα υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν το κρύβει -ούτε θα μπορούσε άλλωστε-. Η κρατική χρηματοδότηση του έτους 2016 για την Υγεία είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το έτος 2015. Και οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν φτάσει στο κατώτατο διαχρονικά ποσοστό του 5% του ΑΕΠ.

 

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ παραδέχτηκε ότι έτσι έχει η κατάσταση αλλά πρόσθεσε ότι το ελληνικό ΥΠΟΙΚ κινείται προς την κατεύθυνση της σύγκλισης της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αλλά με τον μέσο της ΕΕ να είναι στο 7,5%, δεν είναι καθόλου εύκολη η δουλειά του ΥΠΟΙΚ και υπάρχει μεγάλο περιθώριο αμφισβήτησης των όσων υποτίθεται ότι σκοπεύει να κάνει μέσα στον επόμενο χρόνο!

Εν τω μεταξύ η ΠΟΕΔΗΝ έχει κάθε λόγο να …ανησυχεί για το τι μέλλει γενέσθαι στα δημόσια νοσοκομεία που κυριολεκτικά καταρρέουν υπό το βάρος πολλών και σύνθετων προβλημάτων. Τη κατάσταση σίγουρα δεν βοήθησε η καθυστέρηση στον διορισμό διοικητών και ο χαμηλός ετήσιος προϋπολογισμός από την κεντρική κυβέρνηση.

Γενικώς το παρόν για την δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά δύσκολο, και το άμεσο μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. Κι αυτό το παραδέχεται πια και μέρος του οικονομικού επιτελείου.