Υπετροφική καρδιομυοπάθεια: Τι ισχύει όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα

  • Iatropedia
Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (ΥΜΚ) είναι μια νόσος στην οποία ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) γίνεται ασυνήθιστα παχύς (υπερτροφικός). Ο παχύτερος καρδιακός μυς δυσκολεύει το έργο της καρδιάς να αντλήσει το αίμα από και προς όλων των σημείων στο σώμα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια συχνά διαφεύγει της διάγνωσης, επειδή πολλοί άνθρωποι με την ασθένεια έχουν λίγα, εάν όχι καθόλου, συμπτώματα και μπορεί να διάγουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, σε κάποιους ασθενείς, ο υπετροφικός καρδιακός μυς μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, με αποτέλεσμα να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους.

Αίτια

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια συνήθως προκαλείται από την ανώμαλη μετάλλαξη γονιδίων, που κάνουν τον καρδιακό μυ να αυξάνεται σε ασυνήθιστο μέγεθος. Τα άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια έχουν επίσης ανώμαλη ρύθμιση των καρδιακών μυϊκών κυττάρων, μια κατάσταση γνωστή ως “αταξία μυϊκών ινών”. Αυτό συμβάλλει στην εκδήλωσης συμπτωμάτων αρρυθμίας σε μερικούς ανθρώπους.

Η σοβαρότητα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθεια ποικίλλει ευρέως. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια έχουν μια μορφή της ασθένειας στην οποία το τοίχωμα (διάφραγμα) μεταξύ των δύο κάτω θαλάμων της καρδιάς (κοιλίες) διευρύνεται και παρεμποδίζει τη ροή του αίματος από την καρδιά. Αυτή η κατάσταση μερικές φορές ονομάζεται και αποφρακτική υπερτροφική καρδιομυοπάθεια.

Μερικές φορές η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν εμφανίζει σημαντική παρεμπόδιση της ροής του αίματος. Ωστόσο, ο κύριις θάλαμος άντλησης της καρδιάς (αριστερή κοιλία) μπορεί να γίνει σκληρός, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που η αριστερή κοιλία μπορεί να αντλήσει προς το σώμα με κάθε κτύπο της καρδιάς. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται και μη-αποφρακτική υπερτροφική καρδιομυοπάθεια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

-Δύσπνοια, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης

-Πόνο στο στήθος, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης

-Τάσεις λιποθυμίας, ειδικά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση

-Αίσθηση γρήγορου, φτερούγισμα ή χτυπάει καρδιοχτύπια (αίσθημα παλμών)

-Καρδιακό φύσημα, το οποίο θα μπορούσε να εντοπίσει μόνο ένας γιατρός

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και αρρυθμία ή ταχυπαλμία. Είναι σημαντικό να πάρετε μια έγκαιρη, ακριβή διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα. Δείτε το γιατρό σας, εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα που σχετίζονται με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

SOS: Καλέστε το 166 εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από λίγα λεπτά:

-Ταχυκαρδία ή αρρυθμία

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Πόνος στο στήθος

http://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχω την καρδιά μου! Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Καρδιά: 6 «αθώα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ