Υγειονομική …βόμβα το πολυιατρείο ΠΕΔΥ της Πάτρας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την παρέμβαση του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προκάλεσε η κατάθεση αναφοράς στον Εισαγγελέα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιατρών ΠΕΔΥ, Πάτρας Χαράλαμπο Μπονάνο, για το θέμα που προέκυψε με την καθαριότητα και την βλάβη στο κλιματισμό, στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ στην Πάτρα.

Οι απαράδεκτες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας στο ΠΕΔΥ και έλλειψης καθαριότητας στις οποίες εξετάζονται οι πολίτες και εργάζονται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκαν από όλους απαράδεκτες. Καθώς οι ασφυκτικές συνθήκες λόγω ζέστης και η παρουσία μολυσματικού ανθρώπινου υλικού λόγω της έλλειψης καθαριότητας, θεωρητικά  μπορεί να προκαλέσει εστίες ανάπτυξης μικροβίων. Κι αυτό θα είχε απρόβλεπτες υγειονομικές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς.

Εικόνα εγκατάλειψης του πολυϊατρείαυ εξάλλου, διαπιστώθηκε σε πολλούς τομείς… Οδοντιατρικά και ιατρικά μηχανήματα με βλάβη δεν επισκευάζονται, συμβάσεις με τα συνεργεία καθαρισμού και με οδοντοτεχνίτες δεν ανανεώνονται και πολλαπλές ελλείψεις προμηθειών διεκπεραιώνονται με εξαιρετική γραφειοκρατική δυστοκία.

Συγκεκριμένα, 84 ιατροί και οδοντίατροι εργάζονται στα πολυίατρεία ΠΕΔΥ της Πάτρας μαζί με 8 επικουρικούς γιατρούς που αναμένουν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους από το φθινόπωρο. Επίσης 15 νοσηλεύτριες αποσπάστηκαν σε γραφειοκρατικά καθήκοντα στην 6η ΥΠΕ, αποδυναμώνοντας περαιτέρω ιατρεία και ΚΕΠΑ.

Το Δοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΠ ζητεί από την 6η ΥΠΕ, την άμεση επιδιόρθωση της βλάβης στο πύργο ψύξης κλιματισμού στο πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ Αγ. Αλεξίου και απαιτεί την επαναφορά του συνεργείου καθαρισμού, ώστε να αποτραπούν συνθήκες υγειονομικής βόμβας!