Ξηρά μάτια και ξηρό στόμα! Τι μπορεί να έχω;

  • Iatropedia
Το σύνδρομο Sjögren μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι η ξηροφθαλμία και η ξηροστομία. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στη δυσλειτουργία των αδένων και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν και άλλα όργανα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι το σύνδρομο Sjögren.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το σύνδρομο Sjögren προκαλεί συχνά ξηρά μάτια και ξηρό στόμα. Μπορεί επίσης να επηρεάζει και άλλα όργανα, όπως τους πνεύμονες, τους νεφρούς, το δέρμα και το νευρικό σύστημα.

Είναι μία αυτοάνοση ασθένεια όπου ο οργανισμός επιτίθεται στα κύτταρα των αδένων. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί οι αδένες δεν μπορούν να απελευθερώσουν τις φυσιολογικές τους εκκρίσεις (π.χ. σάλιο, δάκρυα).

Υπάρχουν δύο τύποι:

Πρωτοπαθές σύνδρομο Sjogren. Tο σύνδρομο εμφανίζεται μόνη του. Περίπου ένα στα χίλια άτομα υποφέρουν από αυτό.

Δευτεροπαθές σύνδρομο του Sjogren: Το σύνδρομο συνυπάρχει με άλλη αυτοάνοση ασθένεια, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Τα δύο συμπτώματα που υπάρχουν πάντα είναι:

Ξηροστομία

Ξηρά μάτια ή αλλιώς ξηροφθαλμία.

Η ξηροστομία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατάποσης και αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό, απώλεια γεύσης, τερηδόνα και ουλίτιδα (ουλίτιδα). Όταν μειώνεται η παραγωγή σάλιου αυξάνονται οι πιθανότητες λοίμωξης στο στόμα. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί ξηρότητα δέρματος και κόλπου, καθώς επίσης και των αεραγωγών (τραχείας και βρόγχων) με αποτέλεσμα ξηρός βήχας και λοιμώξεις. Τέλος μπορεί να συνυπάρχει κόπωση και πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άφθες η συχνότερη πληγή του στόματος

Τι να κάνετε όταν τραυματιστείτε στα δόντια;