Ξυπόλυτοι στην άμμο. Ποιοί κίνδυνοι κρύβονται!

  • Iatropedia
Το περπάτημα στην άμμο χωρίς παπούτσια είναι πραγματική απόλαυση. Δρα ευεργετικά για το σώμα και χαρίζει μια αίσθησηελευθερίας. Τα μάτια σας δεκατέσσερα όμως καθώς η αγαπημένη αυτή συνήθεια εγκυμονεί κινδύνους. Κομμένα γυαλιά από μπουκάλια μπύρας, σκουριασμένα τενεκεδάκια, τα οποία πετούν ασυνείδητοι λουόμενοι μπορεί ναπροκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις και να χαλάσουν τις διακοπές. Σύμφωνα με τους ειδικούς “οτιδήποτε μπει στο δέρμα είναι ξένο σώμα και στην περίπτωση, που δεν αφαιρεθεί αμέσωςμπορεί να δημιουργήσει μόλυνση. Επίσης τόσο το κόψιμο από ένα σκουριασμένο τενεκεδάκι ή από ένα κομμάτι γυαλί σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν τέτανο.

Εάν για κακή σας τύχη συμβεί κάτι τέτοιο στην παραλία μην πανικοβληθείτε. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και καθαρίστε την πληγή με άφθονο νερό βρύσης και σαπούνι ή αντισηπτικό, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ξένο σώμα.

Αν δεν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι γυαλιού στο δέρμα, πιέστε με μια καθαρή πετσέτα πάνω στο τραύμα, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Αν δεν είστε εμβολιασμένοι για τον τέτανο (επαναληπτικές δόσεις του αντιτετανικού εμβολίου πρέπει να γίνονται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 18 ετών), θα χρειαστεί να κάνετε αντιτετανικό ορό.

Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι, αν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι γυαλιού στην πληγή, πρέπει να πάτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, όπου θα χρειασθεί να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει και αν το κρίνει

απαραίτητο θα σας συστήσει να πάρετε και αντιβίωση.

Άμμος στα μάτια .

Η άμμος μπορεί να προκαλέσει πόνο, τσούξιμο ή κοκκίνισμα όταν μπει στα μάτια, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ξεπλύνετε τα με άφθονο νερό βρύσης, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ξένο σώμα. Αν βρίσκεστε σε απομακρυσμένη παραλία και δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, μπείτε στη θάλασσα και κάντε μακροβούτι με ανοιχτά μάτια. Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε τους κόκκους άμμου με τα δάχτυλά σας και μην τα τρίβετε τα μάτια , γιατί μπορεί να πληγώσετετον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.