«Ξετρυπώνοντας» τον ιό HIV από όπου κρύβεται!

  • Iatropedia
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιώντας ένα αντικαρκινικό φάρμακο μπορούν να ενεργοποιήσουν τον κρυμμένο HIV –και μετά να τον σκοτώσουν.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιρετροϊκής θεραπείας είναι η εξόντωση του HIV στο αίμα όμως έχει ένα τρωτό σημείο: αφήνει τις «αποθήκες» του ιού στον οργανισμό άθικτες. Ακόμη και σε άτομα που φαίνεται να είναι απαλλαγμένα από τον ιό, στην πραγματικότητα αυτός είναι πάντα εκεί, όπως έδειξε η τυπική περίπτωση του «μωρού από το Μισισιπή» στο οποίο αν και εδόθησαν αντιρετροϊκά φάρμακα με την γέννησή του και για δύο χρόνια θεωρήθηκε «καθαρό» από τον HIV, αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο ιός απλώς ήταν καλά κρυμμένος…

Η νέα προσέγγιση ερευνητών του UC Davis School of Medicine χαρακτηρίζεται εύστοχα ως «kick and kill». Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS Pathogens, η χρησιμοποίηση της ουσίας PEP005 που περιέχει ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο «ξυπνά» τον εν υπνώσει HIV «ξετρυπώνοντάς» τον από την κρυψώνα του, ώστε να τον εξολοθρεύσουν στην συνέχεια τα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν σε κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο και από μέρη του ανοσοποιητικού 13 οροθετικών ατόμων έδειξαν ότι το PEP005 έχει την δυνατότητα να κάνει την στρατηγική αυτή των ερευνητών πράξη. Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα, όμως παρά το γεγονός ότι το PEP005 αποτελεί μέρος ενός φαρμάκου εγκεκριμένου από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, θα χρειασθεί χρόνος για να αποδειχθεί ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι ασφαλής για τους φορείς του ιού HIV.