Ξεπερνώντας το πρώτο εμπόδιο για ένα εμβόλιο κατά του διαβήτη

  • Iatropedia
Γερμανοί, Αυστριακοί, Βρετανοί και Αμερικανοί ειδικοί ερευνητές ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός προληπτικού εμβολίου ινσουλίνης για τον διαβήτη Τύπου 1.

Η απουσία παρενεργειών από την στοματική λήψη ικανής δόσης ινσουλίνης σε σκόνη ήταν το ενθαρρυντικό νέο που περίμεναν οι επιστήμονες από το Κέντρο Αναγεννητικών Θεραπειών (CRTD) του Πολυτεχνείου της Δρέσδης (Technische Universität Dresden) και το γερμανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο όπως και οι συνάδελφοί τους ερευνητές στην Βιέννη, το Μπρίστολ και το Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεπερνώντας το πρώτο εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός προληπτικού εμβολίου κατά του διαβήτη, οι ειδικοί προσανατολίζονται τώρα στην επόμενη φάση των δοκιμών προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο ένα τέτοιο εμβόλιο είναι σε θέση να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου μακροπρόθεσμα.

Όπως αναφέρεται στην τρέχουσα έκδοση του επιστημονικού περιοδικού JAMA, η αξιολόγηση της σχετικής μελέτης (Pre-POINT study) επισημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκε υπογλυκαιμία στα άτομα της ομάδας υψηλού κινδύνου που συμμετείχαν στις δοκιμές, αντιθέτως, υπήρξε θετική ανοσοανταπόκριση. Στο πλαίσιο της μελέτης, παιδιά από την Γερμανία, την Αυστρία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 1 ελάμβαναν μια φορά την ημέρα με το φαγητό τους ινσουλίνη σε μορφή κόνεως για ένα διάστημα έξι μηνών.

Τα επίπεδα της ινσουλίνης στις χορηγούμενες δόσεις ποίκιλαν μέχρις ότου διαπιστώθηκε ότι 67,5 mg προκάλεσαν την επιθυμητή αντίδραση του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με την Anette-Gabriele Ziegler του IDF (Institut für Diabetesforschung-Helmholtz Zentrum München) πρόκειται για έναν «επαναστατικό τρόπο πρόληψης του διαβήτη Τύπου 1… Αν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δεν μαθαίνει πώς να αντιδρά προστατευτικά από μόνο του, χρειάζεται να του δώσουμε μια μικρή βοήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί

Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία