Ξένες γλώσσες η καλύτερη πρόληψη κατά της άνοιας!

  • Iatropedia
Κάθε ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε μας χαρίζει κάποια χρόνια αποφυγής της άνοιας γι’ αυτό αν θέλουμε να την απομακρύνουμε από το μέλλον μας είναι καλό να μάθουμε, ακόμα κι αν είμαστε μεγάλοι, ξένες γλώσσες.

Με μια άκρως εντυπωσιακή έρευνα, η Ellen Bialystock του York University of Canada απέδειξε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την εκμάθηση ξένων γλωσσών για να εξασκείται το μυαλό σε τέτοιον βαθμό, ώστε να μπορεί να μετρηθεί πόσα χρόνια κερδίζει κανείς από την πιθανότητα άνοιας και πόσο μπορεί να την προλάβει μέσω των ξένων γλωσσών. Το αποτέλεσμα τα λέει όλα: Αν κανείς μιλάει δύο γλώσσες (συμπεριλαμβανομένης και της μητρικής του), δηλαδή μία ξένη γλώσσα, απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας κατά 5 ολόκληρα χρόνια.

Αν μιλάει τρεις γλώσσες, απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας κατά 6,4 χρόνια και την… στέλνει ακόμα πιο μακριά στο μέλλον κατά εννέα επιπλέον χρόνια αν μιλάει τέσσερεις γλώσσες ή περισσότερες. Με τρεις ξένες γλώσσες δηλαδή, ο καθένας μπορεί να αποφύγει την άνοια κατά 15,4 χρόνια περισσότερο από κάποιον που μιλάει μόνο την μητρική του γλώσσα. Θα πει κανείς, τώρα θα μάθω ξένες γλώσσες; Αυτό έπρεπε να το κάνω από παιδί.

Ως τώρα είναι αλήθεια ότι η επιστήμη υποστήριζε πως οι γλώσσες μαθαίνονται σε μικρή ηλικία. Αποδείχθηκε όμως πρόσφατα ότι αυτή η δυνατότητα του ανθρώπου μειώνεται ελάχιστα με τα χρόνια. Αντιθέτως, η εκμάθηση ξένης γλώσσας εξασκεί πολύ το μυαλό και κάνει καλό και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεκαπέντε λεπτά επί τέσσερεις φορές την ημέρα φτάνουν για να μάθει ένας ενήλικας μία ξένη γλώσσα και επί πλέον είναι χρήσιμο να ακούει τραγούδια και να βλέπει έργα στη γλώσσα αυτή.