Ξεκίνησε η σίτιση του Ρωμανού! Όλες οι λεπτομέρειες

  • Iatropedia
Μετά τη λήξη απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού και με τη συγκατάθεση του οι θεράποντες ιατροί ξεκίνησαν σταδιακά τη διαδικασία της σίτισης προκειμένου να τον επαναφέρουν τις ζωτικές του λειτουργίες οι οποίεςείναι σε οριακό σημείο.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγάλος κίνδυνος που εγκυμονεί για την ζωή του Νίκου Ρωμανού είναι το ενδεχόμενο να υποστεί ανακοπή καρδιάς καθώς ο οργανισμός μέχρι πρότινος τρέφονταν με ιστούς ζωτικών οργάνων.

Για να αποτρέψουν το κίνδυνο αυτό οι θεράποντες ιατροί ξεκίνησαν τη διαδικασία της σίτισης.

Βέβαια η διαδικασία αυτή δεν έινια καθόλου έυκολη αφού απαιτεί πολύ χρόνο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Νίκος Ρωμανός, θα λαμβάνει τέσσερις κουταλιές φαγητό κάθε 20 λεπτά, ώσπου να ισορροπήσει και πάλι ο οργανισμός του, καθώς είναι αρκετά εξουθενωμένος, μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας.

Όπως εξάλλου είχε επισημάνει στο iatropedia.gr η γενική Ιατρός Χ. Μπουτούρη μετά από περισσότερο από ένα μήνα απεργίας πείνας συμβαίνουν σοβαρές και μόνιμες επιπλοκές στον οργανισμό. Οι λειτουργίες του εγκεφάλου διαταράσσονται, το άτομο γίνεται συγχυτικό, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια ακοής και τύφλωση.

Σε αυτό το στάδιο η ανεπάρκεια των οργάνων έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει και ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια ή σηψαιμία λόγω σοβαρής λοίμωξης.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο Ρωμανός πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, συμπληρώνοντας ήδη 29 μέρες χωρίς να φάει τίποτα.

Από την πλευρά της τα μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος αναφερόμενη στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού αναφέρουν ότι '' είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς. Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.

Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του''.