Ξεχωριστά είδη οι πολικές με όλες τις άλλες αρκούδες

  • Iatropedia
Ότι ξέραμε για την συγγένεια μεταξύ μιας πολικής αρκούδας με μια άλλη, ας το ξεχάσουμε. Πρόκειται για ξεχωριστά είδη που ουδεμία σχέση έχει το ένα με το άλλο. Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι οι πολικές αρκούδες ως ξεχωριστό είδος είναι πολύ παλαιότερες και δεν κατάγονται από τις συγγενικές καφέ αρκούδες.

Γερμανοί, Αμερικανοί, Σουηδοί και Ισπανοί ερευνητές, έκαναν εξονυχιστικές γενετικές αναλύσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολικές αρκούδες διαχωρίστηκαν από τις καφέ αρκούδες στο μακρινό παρελθόν, πριν από περίπου 600.000 χρόνια. Παλαιότερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι η πολική αρκούδα -που πλέον ανήκει στα επαπειλούμενα είδη εξαιτίας της τήξης των αρκτικών πάγων, του κυνηγιού και της περιβαλλοντικής μόλυνσης- δεν είχε εξελικτική ηλικία μεγαλύτερη των 150.000 ετών και ότι προερχόταν από την καφέ αρκούδα. Τώρα όμως συνειδητοποιούν ότι οι πολικές αρκούδες έχουν μία πολύ μακρύτερη εξελικτική ιστορία και κατανοούν ότι το ζώο αυτό πρέπει να έχει και στο παρελθόν φθάσει κοντά στον κίνδυνο εξαφάνισης, όταν το κλίμα θα ήταν ξανά πιο ζεστό πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα πυρηνικού DNA που κληρονομείται και από τους δύο γονείς, άνω των 40 καφέ, μαύρων και πολικών αρκούδων, ενώ οι προηγούμενες γενετικές μελέτες είχαν βασιστεί μόνο σε μιτοχονδριακό DNA (ένα μέρος του γενετικού υλικού που κληρονομείται μόνο μέσω των μητέρων). Η πιο ευρεία γενετική ανάλυση, αυτήν τη φορά, έδειξε ότι οι πολικές αρκούδες εμφανίστηκαν στα μέσα της Πλειστόκαινης εποχής, πριν από 600.000 χρόνια, όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είχαν φθάσει στο ναδίρ, γεγονός που, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, «πυροδότησε», από έναν προϋπάρχοντα κοινό πρόγονο, τον διαχωρισμό των πολικών από τις καφέ αρκούδες.

Στη συνέχεια, οι πολικές είχαν όλο τον χρόνο στη διάθεσή τους για να προσαρμοστούν στις δύσκολες αρκτικές συνθήκες, επιβιώνοντας από διαδοχικές φάσεις ανόδου και πτώσης της θερμοκρασίας όλα αυτά τα χρόνια. Η σημερινή έλλειψη γενετικής ποικιλίας στις πολικές αρκούδες δείχνει ότι, λόγω των κατά καιρούς κλιματικών αλλαγών και των μεγάλων αλλαγών στο αρκτικό περιβάλλον, το είδος τους μειώθηκε δραματικά κάποιες εποχές.

Οι πολικές αρκούδες ζούνε όλη τη ζωή τους στις θάλασσες και τους πάγους του αρκτικού βορρά. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 20.000 έως 25.000. Οι πολικές αρκούδες, εκτός από το χρώμα, έχουν αρκετές ακόμα διαφορές από τις καφέ, όπως στο μέγεθος, το είδος της γούνας, τη μορφολογία των δοντιών και τη συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

γιατί κάποιοι είναι εξυπνότεροι από τους άλλους;

ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος φτερωτός δεινόσαυρος που υπήρξε ποτέ

Οι γιαγιάδες παχαίνουν τα εγγόνια τους

Ο κάρολος Δαρβίνος αποκρυπτογραφεί τον καρκίνο

γορίλες και χιμπατζήδες είναι τα πιο μακρινά… κοντινά ξαδέρφια μας