Ξεχασμένα…πάνω από 400 κτίρια του υπουργείου Υγείας! Πως θα αξιοποιηθούν

  • Iatropedia
Την αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν κληροδοτηθεί στο ΕΣΥ και τα προνοιακά ιδρύματα αλλά και των κτιρίων που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και παραμένουν αναξιοποίητα, αναμένεται να αξιοποιήσει σύντομα το υπουργείο Υγείας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Πόσα κτίρια μένουν… σκονισμένα και εγκαταλελειμμένα.

Επί σειρά ετών εκατοντάδες κτίρια που ανήκαν στο υπουργείο Υγείας και αποτελούσαν δωρεές είτε σε προνοιακά ιδρύματα είτε σε άλλες μονάδες υγείας, αλλά ακόμη και οικήματα που ήταν ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας έμεναν εγκαταλελειμμένα χωρίς μάλιστα τις περισσότερες φορές να είναι καν ενοικιασμένα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πιο πρόσφατη καταγραφή έβγαλε πάνω από 400 κτίρια που είναι μάλιστα «καθαρά» από νομικής άποψης τα οποία ήταν απλά ξεχασμένα και αναξιοποίητα. Την ώρα όμως που το ίδιος το υπουργείο Υγείας ενοικιάζει ολόκληρα τετράγωνα για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος υπογράμμισε στη Βουλή ότι υπάρχει μελέτη του 2006 που αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου και θα «αξιοποιηθεί μέσα από διακομματική συναίνεση που πιστεύω θα επιτευχθεί”.

Να σημειωθεί ότι μόνο για τα κεντρικά κτίρια της οδού Αριστοτέλους, το υπουργείο Υγείας καταβάλει ετήσιο ενοίκιο 1 εκατ. ευρώ την στιγμή μάλιστα που διαθέτει και δικό του κτίριο στο Μαρούσι το οποίο παραμένει ημιτελές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ξενοικιάσει όλα τα κτίρια που σήμερα είναι νοικιασμένα και στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες ή τμήματα νοσοκομείων και προτίθεται να μεταφέρει τα τμήματα αυτά στα ιδιόκτητα κτίρια που προέρχονται από κληροδοτήματα. Ωστόσο για το σχέδιο αυτό θα απαιτηθεί χρόνο και χρήμα καθώς πολλά από αυτά χρειάζονται ανακατασκευή.

Δήμητρα Ευθυμιάδου