Ξανθός- Φωτήλας: Μονομαχία στη Βουλή για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα αντιδραστήρια για τους οροθετικούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Βουλή
Στην καθυστέρηση πραγματοποίησης των απαραίτητων εξετάσεων για τους οροθετικούς ασθενείς αναφέρθηκε με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Φωτήλας επισήμανε ότι τον Ιούνιο του 2015 ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο μόνος ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί και είχε ολοκληρωθεί για τα αντιδραστήρια για τον HIV/AIDS.

Από τότε μέχρι σήμερα εκτός του ότι δεν έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός όπως έχει γίνει σύσταση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΚΕΕΛΠΝΟ παίρνει χωρίς να πληρώνει με έμμεση απευθείας ανάθεση αντιδραστήρια από τη SIEMENS. Ο κ. Ξανθός απάντησε ότι το πρόβλημα υφίσταται και θα λυθεί μέσω συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικά εργαστήρια που θα εξασφαλίζουν και την ανωνυμία του εξεταζόμενου. Επίσης, αναφέρθηκε στις διώξεις που έχουν γίνει σε στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Φωτήλας ανταπάντησε ότι άκουσε μόνο ένα «ευχολόγιο» από τον Υπουργό – κάτι που δε θα καθησυχάσει ούτε τους οροθετικούς ούτε τους ιατρούς τους.

Τελειώνοντας, τόνισε ότι: «Στην επίκαιρη ερώτηση για το ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τρία ονόματα. Η μία είναι η θετή μητέρα του κ. Τζανακόπουλου, Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Η άλλη είναι η αδελφή της κυρίας Τζούφη, ακριβοπληρωμένη αναισθησιολόγος στον τέταρτο όροφο του ΚΕΕΠΝΟ. Κάθεται. Δεν είναι σε κάποιο νοσοκομείο. Δεν τη βάλατε να κάνει δουλειά τη γυναίκα. Η τρίτη είναι η σύζυγος του κ. Φλαμπουράρη, η οποία είναι το μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ που αιτήθηκε την ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού. Πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι μέσα σε μία επίκαιρη να βρούμε τρεις συγγενείς Υπουργών πρώτου βαθμού;»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Κύριε Υπουργέ,

Συζητάμε σήμερα μια επίκαιρη ερώτηση η οποία κατατέθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου τρεις μήνες. Παρά ταύτα συνεχίζει ακόμη και σήμερα να είναι το ίδιο επίκαιρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως για την υγεία των οροθετικών της χώρας μας αλλά και γενικότερα για τη δημόσια υγεία.

Με επίσημα έγγραφα που κατέθεσα στα Πρακτικά της Βουλής, έχω αποκαλύψει ότι παρόλο που από τα έτη 2016 και 2017 το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται εντός του δημοσίου λογιστικού και επομένως απαγορεύεται να κάνει απευθείας αναθέσεις, η Διοίκηση του Οργανισμού παρέλαβε το 2016, χωρίς μάλιστα να πληρώσει, μέσω απευθείας ανάθεσης, αντιδραστήρια για την ανίχνευση του ιού του HIV/AIDS από την εταιρεία SIEMENS. Μάλιστα, η εν θέματι εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχει κάνει αγωγή προκειμένου να αποζημιωθεί.

Το ζήτημα το οποίο προκύπτει, πέρα από το ότι έγινε απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ που δεν προβλέπεται από τον νόμο, είναι ότι η Κυβέρνησή σας ακύρωσε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Ιούνιο του ’15, τον μόνο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2012 και ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης. Είχαν συζητηθεί ακόμη και οι ενστάσεις του Αρείου Πάγου.

Ξέρετε, εδώ πέραν του ηθικού θέματος που σαφώς προκύπτει, υπάρχει το σοβαρότερο θέμα που είναι το θέμα της αντιμετώπισης του ιού HIV. Οι ίδιοι δηλαδή οι σύλλογοι των οροθετικών, αλλά και οι γιατροί που τους φροντίζουν, σας καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους τα έτη 2016, 2017, 2018 για τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική σας.

Θα σας καταθέσω επίσης τη συγκλονιστική δήλωση του Προέδρου της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Λαζανά, που σε απόγνωση δήλωσε τον Νοέμβριο του 2017, πως «κάνουμε τους μάγους, ακριβώς λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS». Άρα, κάτι δεν πάει καλά, κύριε Υπουργέ, στον ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκτός αν μας πείτε ότι όλοι οι οροθετικοί είναι πλέον Νέα Δημοκρατία και προσπαθούν να σας αντιπολιτευτούν. Διασκεδάζω λίγο τις εντυπώσεις.

Λένε, μάλιστα, κύριε Υπουργέ, στην τελευταία τους ανακοίνωση ότι τους δίνετε συνέχεια υποσχέσεις ότι κάτι θα γίνει, αλλά στο διά ταύτα δεν γίνεται τίποτα.

Ρωτάω, λοιπόν, για να κλείσω τα εξής:

Πρώτον, για ποιους λόγους, αν και απαγορεύεται από το δημόσιο λογιστικό, το ΚΕΕΛΠΝΟ παραλάμβανε με έμμεση, απευθείας ανάθεση από τη SIEMENS αντιδραστήρια για τον HIV το 2016, χωρίς να έχει αυτή τη δυνατότητα.

Έγιναν παραλαβές και το 2017;

Για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί νέος ανοιχτός διαγωνισμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά τη σύσταση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είχε δώσει προθεσμία έως τον Δεκέμβριο του 2016;

Επίσης, υπάρχουν και άλλες εταιρείες εκτός από τη SIEMENS που προσπαθούν μέσω νομικής διαδικασίας να πάρουν τα οφειλόμενά τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και σε ποιο ποσό ανέρχονται όλες οι οφειλές;

Τέλος, που είναι και το σημαντικότερο, πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των απαραίτητων εξετάσεων για τους οροθετικούς ασθενείς;

Σας ευχαριστώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:

Αγαπητέ συνάδελφε, η ερώτηση έχει δύο σκέλη. Χαίρομαι μάλιστα λίγο που στο κείμενο της ερώτησής σας δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο όντως υπαρκτό πρόβλημα που αφορά τον έλεγχο του ιικού φορτίου των οροθετικών και άρα σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αυτό είναι το ένα θέμα, στο οποίο θα σας πω τι έχουμε δρομολογήσει.

Και υπάρχει και το άλλο θέμα, στο οποίο προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια αίσθηση κάποιας αδιαφανούς και προβληματικής διαχείρισης η οποία έγινε από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ επί των ημερών μας, που κατά την άποψή μου στηρίζεται σε απολύτως ατεκμηρίωτα στοιχεία, τα οποία – το ξέρετε πάρα πολύ καλά – σας τα έχουν δώσει άνθρωποι που σήμερα εγκαλούνται για κακουργηματικές πράξεις, άνθρωποι από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων. Ξέρετε ότι πριν από λίγες μέρες ασκήθηκε αυτή η δίωξη.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Για τους είκοσι δύο μιλάτε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:

Βεβαίως, τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που συμμετέχουν στο σωματείο εργαζομένων και που κατά καιρούς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν έναν αντιπερισπασμό στην κοινή γνώμη που είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι εδώ είχαμε να κάνουμε με μια εστία ανομίας και διαφθοράς, η οποία τώρα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και φυσικά η υποχρέωση της πολιτείας είναι να την εξυγιάνει θεσμικά και θα πω και για αυτό.

Το πραγματικό πρόβλημα, λοιπόν, ποιο είναι;

Είναι ότι λόγω μιας μεγάλης αλλαγής η οποία έγινε στην ευχέρεια που είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω της υπαγωγής του στο δημόσιο λογιστικό, από το 2016 και μετά να μπορεί, όπως στο παρελθόν, με πιο ευέλικτο τρόπο να κάνει ορισμένες προμήθειες. Μέχρι το 2016 αυτό που γινόταν ήταν ότι έπαιρνε τα αντιδραστήρια το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα έδινε στα εργαστήρια αναφοράς, που έκαναν τον έλεγχο του ιικού φορτίου και από εκεί δίνονταν οι απαντήσεις στους ανθρώπους.

Αυτό – και σωστά, κατά την άποψή μου – επιλέχθηκε να σταματήσει να γίνεται. Η ιδέα που υπάρχει είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αποζημιώνει εξετάσεις, που θα διενεργούνται από τα δημόσια εργαστήρια είτε του πανεπιστημίου είτε άλλων δημόσιων ιδρυμάτων της χώρας, νοσοκομείων, πανεπιστημιακών σχολών, ιατρικών σχολών κλπ. και δεν θα παραγγέλνει πλέον το ίδιο τα αντιδραστήρια, για να προμηθεύει στη συνέχεια.

Έγινε μια προσπάθεια. Δεν τελεσφόρησε ειδικά εδώ στην Αθήνα, όπου είναι και ο μεγάλος όγκος των οροθετικών. Έγιναν κάποιες συμβάσεις με τα τρία – τέσσερα περιφερειακά εργαστήρια που ασχολούνται με το θέμα.

Η λύση που δώσαμε – γιατί όντως υπήρχε πρόβλημα και είχαν δίκιο οι οροθετικοί, οι οποίοι το αναδείκνυαν, όπως και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις λοιμώξεις, όπως ο κ. Λαζανάς, με τον οποίο έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη συζητήσεις και με τη «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», τον Σύλλογο των Οροθετικών – και νομίζω ότι αυτό επί του παρόντος εκτονώνει το πρόβλημα είναι η εξής:

Ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με ιδιωτικά πιστοποιημένα εργαστήρια. Ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη εξέταση είναι κοστολογημένη και μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση μεταξύ των μονάδων ειδικών λοιμώξεων και του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΟΠΥΥ και των μεγάλων ιδιωτικών κέντρων, που έχουν αυτή τη δυνατότητα και την πιστοποίηση, να γίνεται ανωνυμοποιημένη η αποστολή του δείγματος. Δηλαδή, δεν θα πηγαίνει με το όνομά του ο οροθετικός, αλλά θα υπάρχει ένας κωδικός, ο γνωστός μοναδικός κωδικός, με τον οποίο παρακολουθείται από τους ειδικούς γιατρούς και καταγράφεται και στα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το δείγμα, λοιπόν, θα αποστέλλεται με έναν κωδικό, ανωνυμοποιημένο, το εργαστήριο θα δίνει την απάντηση, θα αποπληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα γίνεται η σωστότερη παρακολούθηση του χρόνιου ασθενούς. Αυτό, νομίζω, διασφαλίζει και την αποκατάσταση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί όντως επί μια διετία, που δεν είχε γίνει έλεγχος του ιικού φορτίου.

Θα έχουμε και αποκατάσταση αυτού του προβλήματος, αλλά και σεβασμό και διακριτική μεταχείριση, με την ευαισθησία που πρέπει να υπάρχει για την ανώνυμη διαχείριση αυτών των ανθρώπων.

Αυτό είναι το θέμα ουσίας. Νομίζω ότι έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Μένει ένα τεχνικό κομμάτι τώρα να υλοποιηθεί μέσω της ΗΔΙΚΑ, πώς θα γίνεται η επαφή με το σύστημα συνταγογράφησης κλπ. και νομίζω ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί. Η προσπάθεια που θα κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι, σε συνεργασία με τα ειδικά δημόσια εργαστήρια, να αποκτήσουν αυτά τη δυνατότητα να κάνουν τις προμήθειες των αντιδραστηρίων μόνα τους και το ΚΕΕΛΠΝΟ απλώς να αγοράζει απ’ αυτά υπηρεσίες έναντι των εξετάσεων που θα παράσχουν.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω κατά πόσο ακούγοντάς σας σήμερα οι οροθετικοί πραγματικά θα αισθανθούν καθησυχασμένοι. Νομίζω ότι καταφέρατε μάλλον το αντίθετο.

Δυο, λοιπόν, σκέλη βάλατε. Και στα δυο θα προσπαθήσω να σας δώσω μια απάντηση.

Κατ’ αρχάς, δεν μου είπατε ακριβώς για ποιο λόγο ο διαγωνισμός του 2012, ο οποίος ήταν τελειωμένος, με τεχνικές προδιαγραφές, με επικαιροποιημένες τιμές, καταργήθηκε.

Δεύτερον, απ’ ό,τι κατάλαβα απ’ αυτό που μου είπατε είναι ότι δεν έχετε σκοπό να προβείτε σε διεθνή διαγωνισμό. Όμως, αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο σας είπε ότι είστε υποχρεωμένοι να προβείτε σε διεθνή διαγωνισμό. Εσείς, εάν κατάλαβα καλά, αυτό το οποίο έχετε σκοπό να κάνετε δεν έχει σχέση με διεθνή διαγωνισμό.

Και σε τελευταία ανάλυση, άκουσα ένα ευχολόγιο, «θα κάνουμε, θα κάνουμε». Εδώ, όμως, υπάρχουν χιλιάδες εξετάσεις οι οποίες περιμένουν, χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι εδώ και μήνες, εδώ και χρόνια, περιμένουν και δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τις εξετάσεις τους, ούτως ώστε να δουν πώς ακριβώς και ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Θα ήθελα, λοιπόν, κάτι πιο συγκεκριμένο, ένα χρονοδιάγραμμα αν μη τι άλλο.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, σας άκουσα να μιλάτε για το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, για τους είκοσι δύο. Φαντάζομαι ότι μιλούσατε για τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Δεν είπατε το όνομα, αλλά αυτόν εννοούσατε.

Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι σε σχέση με τους είκοσι δύο, ήδη διενεργείται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έλεγχος από τη Δικαιοσύνη κατά πόσο αυτή η διαδικασία έγινε νόμιμα από την κυρία Παπασπύρου. Να πω ότι η κυρία Παπασπύρου είναι η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και θετή μητέρα του κ. Τζανακόπουλου.

Αναρωτιέμαι, όμως, το εξής: Εδώ, προχθές – και δεν είπαμε κάτι γι’ αυτό – ψηφίσατε μια τροπολογία, τη 1619/249, που μέσω αυτής πάνω από οχτακόσια άτομα – δικά σας παιδιά! – θα προσληφθούν σε πολλές κατηγορίες – γιατροί, διασώστες – και, μάλιστα, χωρίς εμπλοκή του ΑΣΕΠ, σε μια διαδικασία που είναι πραγματικά για τα μάτια του κόσμου, αφού και σε παλαιότερες προσλήψεις είχαν επανεκδοθεί πολλές φορές οι σχετικοί πίνακες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσληφθούν οι δικοί σας άνθρωποι και όχι άλλοι. Και τώρα, έρχεστε να μας πείτε για είκοσι δύο προσλήψεις που αφορούν άτομα που εργάστηκαν για λίγους μήνες μέχρι έναν χρόνο και όλο το ποσό αφορά εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ευρώ, όταν εδώ μιλάμε για εκατομμύρια.

Να μη μιλήσω για τους φακέλους εκατοντάδων γιατρών και νοσηλευτών που έκαναν παρέμβαση ο κ. Πολάκης και συνεργάτης του κατά παράβαση κάθε νόμου. Ήδη υπάρχει μια δικογραφία – δίωξη για τους τρεις συνεργάτες του κυρίου Υπουργού. Όσο για τον ίδιο, υπάρχει μια δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή.

Κι επειδή μιλάμε για το ΚΕΕΛΠΝΟ, μου δίνετε την αφορμή να αποκαλύψω σήμερα – δεν θα το έκανα, αλλά μπήκατε εσείς στο προσωπικό κομμάτι – μια άλλη εξυπηρέτηση συγγενούς Υπουργού.

Σας καταθέτω έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η νυν Υφυπουργός Παιδείας, η κυρία Τζούφη, έχει τακτοποιήσει ήδη από το 2016 την αδελφή της στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, με παχυλό μισθό και εκτός ενιαίου μισθολογίου. Δεν ξέρω τι έχετε να πείτε γι’ αυτό.

Να σας πω κάτι;

Σε μια επίκαιρη ερώτηση σήμερα έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τρία ονόματα. Η μία είναι η θετή μητέρα του κ. Τζανακόπουλου, Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Η άλλη είναι η αδελφή της κυρίας Τζούφη, ακριβοπληρωμένη αναισθησιολόγος στον τέταρτο όροφο του ΚΕΕΠΝΟ. Κάθεται. Δεν είναι σε κάποιο νοσοκομείο. Δεν τη βάλατε να κάνει δουλειά τη γυναίκα. Η τρίτη είναι η σύζυγος του κ. Φλαμπουράρη, η οποία είναι το μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ που αιτήθηκε την ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού. Πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι μέσα σε μία επίκαιρη να βρούμε τρεις συγγενείς Υπουργών πρώτου βαθμού;

Αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα;

Τελειώνω, λέγοντας, το εξής:

Έχω ένα έγγραφο όπου αναφέρει ότι υπάρχουν δεκαέξι ανοιχτές δικογραφίες που αφορούν τον κ. Πολάκη και τους συνεργάτες του. Είναι δεκαέξι ανοιχτές δικογραφίες! Κι εσείς έρχεστε να μας πείτε για είκοσι δύο άτομα που δούλεψαν για οχτώ μήνες και πήραν εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ευρώ όλοι μαζί για όσο καιρό δούλεψαν; Αν αυτό το θεωρείτε εσείς ηθικό πλεονέκτημα, εγώ δεν έχω κάτι άλλο να πω.

Έχουμε τρεις συγγενείς πρώτου βαθμού σε μία επίκαιρη ερώτηση! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, δεν περίμενα να εξελιχθεί έτσι η συζήτηση. Αυτό λέγεται πολιτική θρασύτητα. Το ΚΕΕΠΝΟ ήταν η επιτομή της φαυλότητας και της διαφθοράς στο σύστημα Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί επί είκοσι και παραπάνω χρόνια κινούνταν με την πολιτική συγκάλυψη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος και πια το ξέρει και η Δικαιοσύνη. Ασχολούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Έχει ασκηθεί κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη. Απολύθηκε το κομβικό πρόσωπο, ο Παπαδημητρίου. Απομακρύνθηκε ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΕΠΝΟ, γιατί δεν ήθελε να υλοποιήσει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να απομακρύνει τον κ. Παπαδημητρίου που ήταν το πρόσωπο κλειδί. Απομακρύνθηκαν κρίσιμοι κρίκοι του νομικού επιτελείου του ΚΕΕΠΝΟ. Και υπάρχουν καταγγελίες ότι υπηρεσιακά στελέχη υπεξαίρεσαν έγγραφα και τα κατέστρεψαν για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Εσείς με αυτό που κάνετε, με αυτή την προσπάθεια άθλιου πολιτικού αντιπερισπασμού, το μόνο που αποδεικνύετε είναι ότι προσφέρετε – και παλιά και τώρα – συγκάλυψη και προστασία σε ανθρώπους απολύτως παράνομους.

Είτε έχετε άγνοια κινδύνου είτε εκτελείτε συμβόλαιο απέναντι σε ανθρώπους που σας εξυπηρετούσαν όλα τα χρόνια, στο πολιτικό σας και πελατειακό σας σύστημα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

Είναι ντροπή να μιλάτε έτσι για μία γιατρό, η οποία έχει προσληφθεί μέσα από πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με χαμηλό μισθό, η οποία πηγαίνει στα ΠΡΟΚΕΚΑ όλη της χώρας…

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Με 1.800 ευρώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:

…και επιμελείται της υγειονομικής φροντίδας ανθρώπων που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και συντονίζει, μαζί με τους υπόλοιπους, την υγειονομική φροντίδα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών σε όλη τη χώρα. Και είναι ντροπή να λέτε ότι αυτές είναι θέσεις ευνοιοκρατίας.

Οι εν λόγω προσλήψεις, για τις οποίες ασκηθήκαν οι διώξεις, ήταν προσλήψεις ημετέρων που αξιοποιήθηκαν σε πολιτικά γραφεία. Εδώ έχουμε την πρόσληψη οκτακοσίων – μπορεί να πάει και χιλίων – ανθρώπων, γιατρών, νοσηλευτών, πολιτισμικών μεσολαβητών, οι οποίοι θα πάνε στα camps, θα πάνε στις όμορες δομές, θα κάνουν επιδημιολογικό έλεγχο, θα κάνουν screening έλεγχο σε ανθρώπους που έρχονται και δεν έχουν πλήρη δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους. Είναι άνθρωποι που είναι σε διακινδύνευση η προσωπική τους υγεία για να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Είναι ντροπή να λέτε ότι αυτό το πράγμα είναι στοιχείο πελατειακής λογικής. Θα προσλάβουμε ανθρώπους να πάνε εκεί που δεν δέχεται να πάει κανένας και μου μέχρι τώρα αυτό το κενό το κάλυπταν μόνο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει μια εξαιρετική δουλειά στον τομέα της δημόσιας υγείας. Προστατεύει τη δημόσια υγεία στη χώρα. Δημιουργεί ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στους ανθρώπους. Αποτρέψαμε να γίνει το προσφυγικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Πραγματικά πίστευα, κύριε Φωτήλα, ότι θα αποσύρατε την ερώτησή σας.

Είσαστε πολλαπλά εκτεθειμένος. Και απλώς βάλατε τώρα τη «σάλτσα» της δημόσιας υγείας και προσπαθήσατε να την επενδύσετε με ευαισθησία για τους οροθετικούς, για τους οποίους είπα ότι έχουμε δώσει λύση η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα. Είναι ενήμεροι οι λοιμωξιολόγοι, το ξέρουν οι ειδικοί άνθρωποι που ασχολούνται. Έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό κι εσείς σπεκουλάρετε και προσπαθείτε να θολώσετε τα νερά τη στιγμή που ξέρει πολύ καλά όλος ο κόσμος, ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση ξεβρωμίζει στην κυριολεξία μια εστία ανομίας και διαφθοράς.

ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ:

Με πατεράδες και μανάδες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:

Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ανέβηκαν λίγο τα αίματα. Θα διαβάσω μερικές ανακοινώσεις, για να δώσουμε λίγο χρόνο στον Υπουργό να πάρει μια ανάσα.