Ξαναχτυπά η ΠΟΕΔΗΝ- Αυτήν την φορά για τους 4000 ανέργους που θα προσληφθούν στα νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αναρωτιέται το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ: "Θα προσληφθούν τελικά οι 4.000 ωφελούμενοι άνεργοι για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στα νοσοκομεία ή είναι άλλη μία απατεωνιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Στον αέρα βρίσκονται 450 υπάλληλοι των νοσοκομείων που αποτελούν επικουρικό προσωπικό.

Όπως αναφέρουν στην τελευταία τους ανακοίνωση από την ΠΟΕΔΗΝ, το μόνιμο προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων την περίοδο των Μνημονίων μειώθηκε 25.000. Μόνο επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώθηκε κατά 7.500. Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσλήφθηκαν 700 μόνιμοι υπάλληλοι από την προκήρυξη των 950 θέσεων, που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις προβλέπουν ότι για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο, προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος. Έπρεπε λοιπόν ήδη να έχουν προσληφθεί 5.000 μόνιμοι υπάλληλοι στα Δημόσια Νοσοκομεία».

Και συνεχίζει εικάζοντας «άνθρακας ο θησαυρός περί προσλήψεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», εξηγώντας: «Στον αέρα βρίσκονται 450 υπηρετούντες υπάλληλοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (κυρίως Νοσηλευτικό προσωπικό) που είναι από παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως 30/9/2011 (επικουρικό προσωπικό), καθ’ ότι οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής, θεωρώντας μη σύννομες τις παρατάσεις των συμβάσεων άνω των 24 μηνών, με βάση το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 164/2004. Τα εντάλματα πληρωμής παραπέμπονται αθεώρητα στα Τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διεκδικούμε την μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου χρόνου με Νομοθετική ρύθμνξιση. Είναι άλλωστε η μόνη λύση στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Υγείας ουκ ολίγες φορές, ανακοίνωσαν την πρόσληψη πολυάριθμου προσωπικού στα Νοσοκομεία.

ΨΕΜΑΤΑ.
Το ταμείο είναι μείον (-7.695).
Τα κυβερνητικά στελέχη επιδεικνύουν την προκήρυξη 4.000 Ωφελούμενων εργαζόμενων στο ΕΣΥ, αποκρύπτοντας όμως για άλλη μία αφορά την πραγματικότητα.
Είναι οι περίφημες προλήψεις από τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών!!!
Η εν λόγω προκήρυξη προβλέπει την πρόσληψη Ωφελούμενων μακροχρόνιων ανέργων με Κοινοτικά Κονδύλια, οι οποίοι σύμφωνα με την προκήρυξη δεν θα καλύπτουν το σύνολο των βαρδιών, καθ’ ότι θα εργάζονται κατ’ ανώτατο όριο 4 νύκτες και δύο αργίες το μήνα.
Δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Έτσι δεν θα μπορούν να ασκούν εργασία με υπευθυνότητα (κάλυψη βαρδιών).
Ψέματα των Υπουργών ότι διατίθεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το κόστος των 66 εκατ. ευρώ, για τις εν λόγω προσλήψεις. Στην πραγματικότητα είναι Κοινοτικά Προγράμματα και μάλιστα αλλοιώνοντας το σκοπό που δημιουργήθηκαν.

Η προκήρυξη αναφέρει σαφώς ότι το κόστος των προσλήψεων θα καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493 (παρ. 3,4 της προκήρυξης).
Γι’ αυτό και αναφέρονται ως δαπάνες εφαρμογής κοινοτικών προγραμμάτων.
Στο ΚΑΕ 2493 του ΟΑΕΔ εντάσσονται τα Κοινοτικά Προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους. Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα εν λόγω Προγράμματα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενίσχυση της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, την επιδότηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, την χρηματοδότηση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Η κυβέρνηση με το άρθρο 64 του Ν. 4430/2016 επέκτεινε τη δυνατότητα ένταξης στα εν λόγω Κοινοτικά Προγράμματα τους Δημόσιους Φορείς. Θα προχωρήσει λοιπόν η κυβέρνηση τις προσλήψεις ή για άλλη μία φορά θα κάνει πίσω; Μήπως είναι άλλο ένα πυροτέχνημα που θα καταλήξει σε φιάσκο; Μήπως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα μας προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις; Αντί να διαθέσει χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή έστω Επικουρικού προσωπικού, διαθέτει πόρους από κοινοτικά κονδύλια και το κουτσουρεμένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία κατευθύνονται σε άλλους σκοπούς της οικονομίας. Γι’ αυτό δεν την πιστεύουμε.
Ταυτόχρονα οι προβλεπόμενες αποδοχές στην προκήρυξη αντίκειται στις κοινοτικές οδηγίες για τους Ωφελούμενους εργαζόμενους, αφού εντάσσονται στο ΚΑΕ 2493 του ΟΑΕΔ. Είναι βέβαιον ότι θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια έγκρισης της μισθοδοσίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο (επιπλέον παροχές από τις προβλεπόμενες στο Πρόγραμμα, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις).

Έως τώρα κανείς υπουργός, καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε να μεταφέρει τα εν λόγω προγράμματα στο Δημόσιο. Ακόμη και ο πρώην Υπουργός Υγείας κος Κουρουμπλής της νυν κυβέρνησης που εξήγγειλε προσλήψεις 10.000 Ωφελουμένων εργαζομένων στα Νοσοκομεία, απευθύνθηκε στον Γιούνκερ για έγκριση νέων Κοινοτικών Προγραμμάτων. Προφανώς επειδή δεν πήρε έγκριση εγκαταλείφτηκε η ιδέα.
Οι Ωφελούμενοι άνεργοι αν τελικά προσληφθούν στα Νοσοκομεία θα είναι οι μισοί των 4.000, καθ’ ότι απαιτείται ανεργία άνω των 12 μηνών.
Στο ΕΚΑΒ και τους Φορείς Υγείας προβλέπεται η πρόσληψη Ωφελούμενων Διασωστών με ρουσφετολογικά κριτήρια, χωρίς να προβλέπεται στην προκήρυξη η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των υποψηφίων ΔΕ Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 500 Ωφελούμενοι Νοσηλευτές μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων με πεντάμηνη Σύμβαση που έληξε το καλοκαίρι. Ζητήσαμε την ανανέωση. Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας από την κυβέρνηση.
Οι εν λόγω άνεργοι Νοσηλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις, καθ’ ότι δεν διαθέτουν 12 μήνες ανεργία, αν και στα Νοσοκομεία ήταν ως εκπαιδευόμενοι για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Προσπαθούν να υποβάλλουν αιτήσεις, αλλά τους πετάει έξω το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΕΔ.
Τα Δημόσια Νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα την πρόσληψη 10.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού.
Σημειώνουμε όμως ότι και ένας να προσλαμβάνεται είναι υπεραπαραίτητος για το σύστημα. Αλλά δεν αρκεί.
40.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις.
Κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών κατ’ εξακολούθηση.