Ξανά δωρεάν φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο από το μέτωπο των φαρμακοποιών

  • Iatropedia
Απόφαση να εκτελούν κανονικά συνταγές του ΕΟΠΥΥ από 1ης Ιουλίου έλαβε το ΔΣ των Φαρμακοποιών της Αττικής, που θα επανεξετάσει τη στάση του μετά το καλοκαίρι, αν δεν αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών.

Την πρώτη μάχη …προσωρινά φαίνεται να κέρδισε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, όχι βέβαια επειδή ξαφνικά μπόρεσε να λύσει όλα τα προβλήματα αλλά επειδή απλώς δανείστηκε από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία για να μπορέσει να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο.

Οι Αθηναίοι φαρμακοποιοί αποφάσισαν έτσι να δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης καθόλου τυχαίο καθώς λίγο οι κομματικές ισορροπίες που επήλθαν με τη νέα κυβέρνηση (οι περισσότεροι φαρμακοποιοί είναι προσκείμενοι στη ΝΔ), λίγο η πολυήμερη ταλαιπωρία των ασθενών που άρχισε να βάζει τον κλάδο στο «στόχαστρο», αποφάσισαν να λήξουν το παιχνίδι!

Έτσι ελήφθη και ομόφωνα η απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), σύμφωνα με την οποία ξεκινάει εκ νέου από 1ης Ιουλίου η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση.

Οι Φαρμακοποιοί δίνουν ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να αποδείξει πως τηρεί τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά θα επανεξετάσουν τη στάση τους από το Σεπτέμβριο.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος αποχώρησε με προορισμό το Υπουργείο Υγείας όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο κ. Λουράντος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ξεκαθάρισε πως η απόφαση ελήφθη μετά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του Υπουργού πως στο εξής η ροή των πληρωμών θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη και πως τα παρελθόντα χρέη θα ρυθμιστούν σύμφωνα με το νόμο, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Μάλιστα, μετά από αίτημα του προέδρου του ΦΣΑ θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Υπουργό Οικονομικών, με πιθανή συμμετοχή και των Φαρμακοποιών, ώστε να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των φαρμακείων, που καλούνται να πληρώσουν φόρους που δεν έχουν εισπράξει, αλλά και ΦΠΑ που δεν τους έχουν αποδώσει τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Αν υπάρξει ομαλοποίηση πληρωμών και ρύθμιση χρεών, η συνεργασία θα είναι ομαλή», τόνισε ο κ. Λουράντος, που διευκρίνισε πως πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποδείξει τη φερεγγυότητα της. Αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις οι Φαρμακοποιοί δεν αποκλείουν νέες κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέντζος ευχαρίστησε το ΔΣ του ΦΣΑ για την απόφαση του, υποστηρίζοντας πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

«Συνεχίζουμε τη σκληρή προσπάθεια να εξεύρουμε λύσεις στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, ώστε να υπάρχει σταθερή ροή πληρωμών», είπε και υποστήριξε πως οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς κάθε κατεύθυνση, προοδευτικά θα αντιμετωπιστούν, ζητώντας την κατανόηση και τη συνεργασία όλων των φορέων Υγείας.

Η αποπληρωμή των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την επόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου.