«Βροχή» πέφτουν οι περικοπές στα προγράμματα εφημεριών στα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Την περασμένη εβδομάδα το iatropedia πληροφορήθηκε ότι μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας αποφάσισε την περικοπή κατά 50% των εφημεριών στο νοσοκομειακό φαρμακείο. Σήμερα μαθαίνουμε ότι σε νοσοκομείο της περιφέρειας, ο διοικητής ζητά να μειωθούν οι εφημερίες ακόμα και σε βασικές κλινικές του παθολογικού τομέα...

της Μαρίας Τσιλιμγκάκη

Οι διοικητές των νοσοκομείων αναζητούν τρόπο να τα βγάλουν πέρα όσο περισσότερους μήνες γίνεται… Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων επαρκούν μέχρι τα τέλη Αυούστου με αρχές Σεπετεμβρίου. Μετά τα ταμεία θα αδειάσουν!

Για να κερδίσουν λοιπόν ίσως ένα μήνα οικονομικής επάρκειας, καταφεύγουν στις μόνες περικοπές που έχουν απομείνει να γίνουν: Να μην υπάρχει εφημερεύων γιατρός στο νοσοκομείο σε κάποια τμήματα και για ορισμένες μέρες το μήνα…

Ξεκινούν λοιπόν από το φαρμακείο, πάνε σε τμήματα όπως είναι το οφθαλμιατρικό και το δερματολογικό, περνούν στο ΩΡΙΛΑ αλλά κάποιοι εξ αυτών δεν μένουν εκεί… Σε ένα νοσοκομείο της περιφέρειας με μεγάλη κίνηση, συζητείται ακόμα και η μείωση των εφημεριών στον παθολογικό τομέα… Δηλαδή συζητείται να μην υπάρχει το απόγευμα και το βράδυ γιατρός των συγκεκριμένων κλινικών επί 4-5 μέρες το μήνα.

Οι γιατροί βέβαια εκφράζουν την ανησυχία και την αντίθεσή τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά ο διοικητής το εξετάζει ως πιθανό σενάριο βάζοντας μπροστά την δικαιολογία ότι θα βρίσκονται on call… Δηλαδή σε ετοιμότητα στο σπίτι τους αν χρειαστεί να κληθούν στο νοσοκομείο. Και κάτι τέτοιο αμείβεται βέβαια με το 1/3 της αξίας μιας κανονικής εφημερίας!