Βρέθηκε ο «χαμένος κρίκος» μεταξύ εγκεφάλου και ανοσοποιητικού συστήματος!

  • Iatropedia
Επιστήμονες ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι αντίθετα με ότι έλεγαν τα βιβλία επί δεκαετίες, ο εγκέφαλος… όντως συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα με λεμφαγγεία, τόσο καλά κρυμμένα που γι’ αυτό παρέμεναν αθέατα. Προφανώς τα ιατρικά βιβλία θα πρέπει να ξαναγραφούν.

Η καταπληκτική αυτή ανακάλυψη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανατρέπει δεκαετίες ιατρικής γνώσης: ναι, ο εγκέφαλος συνδέεται απευθείας με το ανοσοποιητικό μέσω αγγείων που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες νόμιζαν πως… δεν υπάρχουν! Παρά την λεπτομερέστατη αποτύπωση του λεμφικού συστήματος, τα αγγεία αυτά διέφευγαν τον εντοπισμό τους από τους ειδικούς επειδή την παρουσία τους έκρυβαν αιμοφόρα αγγεία. Όμως ο «χαμένος κρίκος» βρέθηκε, ανοίγοντας τώρα ένα τεράστιο κεφάλαιο νέων ερευνών σχετικά με την θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, από τον αυτισμό και την νόσο Αλτσχάϊμερ μέχρι την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο εγκέφαλος είναι όπως ένα οποιοσδήποτε άλλος ιστός συνδεδεμένος με το περιφερειακό ανοσοποιητικό σύστημα μέσω λεμφαγγείων στα μηνίγγια, επισημαίνει ο Jonathan Kipnis καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του University of Virginia και διευθυντής του Center for Brain Immunology and Glia. «Αυτό αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την νευρο-ανοσολογική αλληλεπίδραση… Πιστεύουμε ότι σε κάθε ασθένεια νευρολογικής φύσεως που έχει ένα ανοσολογικό συστατικό, τα αγγεία αυτά ενδεχομένως να παίζουν καίριο ρόλο» λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη και οι επιστήμονες δεν πίστευαν το… αδιανόητο που έβλεπαν στο μικροσκόπιο καθώς θεωρούσαν ότι οι ανακαλύψεις για το ανθρώπινο σώμα είχαν τελειώσει κάπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Προφανώς, όχι όλες. Χάρη στους Antoine Louveau, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο εργαστήριο του Kipnis, Tajie Harris, επίκουρη καθηγήτρια Νευροεπιστήμης και Igor Smirnov, τα νέα ευρήματα δεν θα αλλάξουν μόνο τον μέχρι πρότινος τρόπο θεώρησης των πραγμάτων αλλά θα αλλάξουν κυριολεκτικά τα πάντα, από την επιστημονική βιβλιογραφία μέχρι τις θεραπείες που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών νευρολογικών παθήσεων.

Αλέξανδρος Θεολόγου