Βρέθηκε εθελοντής για μεταμόσχευση… κεφαλιού!

  • Iatropedia
Ένας 30χρονος Ρώσος προορίζεται να είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που δέχεται να υποβληθεί στην 36ωρη επέμβαση από 100 χειρουργούς για το αδιανόητο μέχρι σήμερα εγχείρημα της σύνδεσης κεφαλιού και νωτιαίου μυαλού.

Για τον Βαλέρι Σπιριντόνοφ, η σπάνια γενετική πάθηση με την οποία διαγνώσθηκε σε ηλικία μόλις ενός έτους σημαίνει ότι στην κατάστασή του δεν έχει άλλη εναλλακτική. Ο 30χρονος επιστήμονας υπολογιστών πάσχει από την νόσο Werdnig-Hoffman –γνωστή και ως νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 (SMA). Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας η οποία οφείλεται στην απώλεια κινητικών νευρώνων στον νωτιαίο μυελό και την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέονται με τον νωτιαίο μυελό.

Το αποτέλεσμα είναι οι πάσχοντες να αδυνατούν να περπατήσουν ή ακόμη και να καθίσουν χωρίς βοήθεια. «Μετά δυσκολίας ελέγχω το σώμα μου τώρα» λέει. «Είμαι 30 χρονών, αν και με αυτήν την ασθένεια οι άνθρωποι σπανίως ζουν πάνω από 20 χρόνια…» Αυτός είναι και ο λόγος που προσφέρθηκε γι’ αυτήν την επέμβαση: νέο σώμα σημαίνει μια νέα ευκαιρία για ζωή.

Παρά τις σφοδρότατες επικρίσεις και τους επιστημονικούς μύδρους που δέχθηκε όταν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την πρόθεσή του να προβεί στην πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση κεφαλιού, ο Ιταλός χειρουργός Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο του Turin Advanced Neuromodulation Group (TANG) όχι μόνο είναι έτοιμος να το επιχειρήσει αλλά τον Ιούνιο θα παρουσιάσει στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Χειρουργών Νευρολογίας και Ορθοπεδικής τα επικαιροποιημένα σχέδια του προγράμματος HEAVEN-GEMINI. Ο ίδιος λέει πως δέχθηκε καταιγισμό επιστολών και e-mail από άτομα που ζητούσαν να κάνουν την επέμβαση, κυρίως διεμφυλικούς (τρανσέξουαλ) που ήθελαν ένα νέο σώμα, όμως έκρινε ότι ο Σπιριντόνοφ είχε προτεραιότητα.

Η επέμβαση μόνο απλή δεν είναι. Ο λήπτης θα πρέπει να μείνει σε τεχνητό κώμα για 3-4 εβδομάδες κατά τις οποίες ο νωτιαίος μυελός θα διεγείρεται ηλεκτρικώς μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων με σκοπό την ενίσχυση των νέων νευρικών συνδέσεων. Ο Δρ. Καναβέρο εκτιμά ότι με την βοήθεια φυσιοθεραπείας ο ασθενής θα μπορεί να περπατήσει μέσα σε έναν χρόνο. Αν όλα πάνε καλά…