Βορίδης για το κούρεμα εξετάσεων:»Eγώ τους ειδικούς άκουσα! Δεν ξέρω ιατρική» ! Τι απαντά για τεστ ΠΑΠ και PSA

  • Iatropedia
Διευκρινήσεις για το κούρεμα των διαγνωστικών εξετάσεσων που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε γιατρούς και ασφαλισμένους έδωσε ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στην κατακόρυφη αύξηση της δαπάνης στις διαγνωστικές εξετάσεις από το 2012 έως και σήμερα απέδωσε τα μέτρα που ελήφθησαν και το τσεκούρι στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός υγείας.

Ο κ.Βορίδης παρουσιάζοντας στοιχεία για το πόσο έφθασε η δαπάνη δήλωσε πως το 2012 ήταν 300 εκατ. το 2013 έφτασε στα 500 εκατ ενώ το 2014 ήδη από το 1ο εξάμηνο ξεπεράσθηκε η ετησία δαπάνη που ήταν τα 323 εκατ. καθώς σήμερα είναι ηδη 340 εκατ. Ευρω.

Βέβαια ο Μάκης Βόριδης απέφυγε να εξήγησε εάν η αύξηση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι έκλεισαν τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ (πρωην ΙΚΑ) με αποτέλεσμα όλοι οι ασφαλισμένοι να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός υγείας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις εξετάσεις που κόβονται λέγοντας οτι ουσιαστικά ο γιατρός ελέγχεται ώστε να συνταγογραφεί βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία έχουν δοθεί από τις επιστημονικές εταιρείες.

» Εγώ δεν ξέρω ιατρική οι επιστημονικές εταιρείες έδωσαν τα στοιχεία για το πότε θα πρέπει να γίνεται μια προληπτική εξέταση» απεφάνθη ο Μάκης Βορίδης χωρίς όμως να αποσαφηνίσει ποια βιβλιογραφική αναφορά ακριβώς χρησιμοποιήθηκε δεδομένου ότι τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν κάθε χρόνο.

Ο κ.Βορίδης δεν απάντησε ούτε γιατί το τεστ παπ θα καλύπτεται κάθε τρία χρόνια ενώ όλες οι επιστημονικές εταιρείες το συνιστούν κάθε χρόνο στις γυναίκες άνω των 40 ειδικά.

Έρχονται ποινές

Πάντως ο υπουργός υγείας δεν αρκέστηκε σε αυτά αλλά προανήγγελε ποινές για όσους γιατρούς ''γράφουν'' διαγνωστικές εξετάσεις στους ασθενείς τους, χωρίς όμως να έχουν καμία δικαιολογία.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις στους ''παραβάτες'' γιατρούς ενώ όλες οι περιπτώσεις θα παραπέμπονται για δικαστική διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο δρόμο οι γιατροί για την “Α.Ε.” Βορίδη! Γιατί αντιδρούν;

Πως θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τους ιδιώτες γιατρούς! Όλη η διαδικασία

Μ.Βορίδης: «Μπαίνει φραγμός στις προληπτικές εξετάσεις όχι σε όλες»! Τι κόβεται

Παζάρια της τελευταίας στιγμής για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει