Βόρεια Χίος: Εκπέμπει SOS για γιατρούς και επανδρωμένο ασθενοφόρο

  • Iatropedia
Τα προβλήματα στην βόρεια Χίο μοιάζουν με τα προβλήματα στην νότια Ρόδο με τα οποία ασχοληθήκαμε προ ημερών... Ζωές χάνονται επειδή οι περιοχές αυτές είναι απομακρυσμένες από την πρωτεύουσα του νησιού και σε απόσταση μιας ώρας περίπου με ασθενοφόρο ενώ δεν υπάρχουν όλες τις ημέρες γιατροί στα Περιφεριεακά ιατρεία τους.Τελευταίο συμβάν καταγράφηκε στην προσπάθεια των συγγενικών ασθενούς να βρουν εφημερεύοντα γιατρό, με τον τηλεφωνητή στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βολισσού να τους παραπέμπει στο εφημερεύον Κέντρο Υγείας Πυργίου ή στο Νοσοκομείο Χίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18.00 μ.μ. ο 61χρονος Χρήστος Καπίρης, κάτοικος Βολισσού έχασε τη ζωή του πριν προλάβει να μπει σε νοσηλευτική μονάδα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ασθενοφόρο υπήρχε στην Βολισσό αλλά χωρίς γιατρό δεν μπορούσε να μεταφέρει τον ασθενή και έτσι ο άτυχος 61χρονος περίμενε το ασθενοφόρο από το νοσοκομείο Χίου να φτάσει για να τον παραλάβει ενώ ένας γιατρός που έκανε τουρισμό στην περιοχή προσπαθούσε χωρίς φάρμακα και εξοπλισμό να τον κρατήσει στην ζωή.

Το πρόβλημα με τη μη ύπαρξη ασθενοφόρου στην περιφέρεια της βορείου Χίου αναδείχτηκε την ίδια μέρα όταν ένας 41χρονος από τα Καρδάμυλα έπεσε και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι. Και πάλι η διακομιδή έγινε με ασθενοφόρο από το νοσοκομείο, χάνοντας δηλαδή τουλάχιστον μισή ώρα χρόνο και ο άνδρας νοσηλεύεται τώρα σε σοβαρή κατάσταση,

Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλλει ότι το Ιατρείο Βολισσού δεν εφημέρευε το διήμερο της πολυκοσμίας στην Αμανή λόγω του ετήσιου εορτασαμού της Αγίας Μαρκέλλας που μαζεύει εκατοντάδες προσκηνυτές.

Ο μεν μόνιμος γιατρός είχε κάνει όλες οι εφημερίες του για τομ μήνα Ιούλιο και ο δεύτερος γιατρός βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας. Υπάρχει κι ένας τρίτος που καλύπτει τα κενά σε Ψαρά και άλλα ακριτικά αγροτικά ιατρεία,

«Τώρα πια ξέρουμε. Στο επόμενο θλιβερό περιστατικό θα αναζητηθούν προσωπικές ευθύνες. Η Δικαιοσύνη, που κάνει πλάτες στα παιχνίδια όσων έχουν την ευθύνη να μας παρέχουν τη στοιχειώδη υγειονομική φροντίδα, θα μας βρει στην πόρτα της, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες. Στην Αμανή χάνονται ζωές, κυριαρχεί η αίσθηση του μόνιμου κινδύνου», δηλώνει ο πρόεδρος της Βολισσού, Γ. Μαδιανός.

Ωστόσο, την δική του απάντηση έδωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο γιατρός Α. Σκούφαλος σχετικά με τη ανάρτηση του Politischios.gr για το θέμα των εφημεριών στο πολυδύναμο ιατρείο της Βολισσού. Όπως αναφέρει «ο υπογράφων μόνιμος γιατρός δεν «φρόντισε» (όπως γράφετε ειρωνικά στο άρθρο σας) όλες οι εφημερίες του να χωρέσουν το πρώτο 15θημερο αλλά εφημέρευσε (με συνεχή φυσική παρουσία κι όχι με εικονική όπως συνηθίζεται αλλού) και τα τρία (3) Σαββατοκύριακα του Ιουλίου απλούστατα γιατί δεν υπήρχε άλλος γιατρός να εφημερεύσει! Αν υπονοείτε ότι κάποια απ’ αυτά τα Σαββατοκύριακα έπρεπε να μείνουν κενά ώστε να εφημερεύσω τις ημέρες της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας, υποθέτω ότι δεν θα συμφωνήσουν μ’ αυτό οι δεκάδες ασθενείς που εξέτασα κατά τις εφημερίες του Ιουλίου, οι οποίοι (σε περίπτωση που δεν υπήρχε εφημερεύων) θα καλούνταν να ζητήσουν ιατρικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο της Χίου ή οπουδήποτε αλλού…».