Βιοδείκτης «μαρτυρά» την παρουσία της νόσου Αλτσχάϊμερ

  • Iatropedia
Νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών επιβεβαίωσε επιστημονικώς ότι η μορφομετρία του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο αποτελεί αξιόπιστο βιοδείκτη της ύπαρξης της νόσου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) προσδιόρισαν την τεχνική μέτρησης απώλειας ιστού (ατροφίας) στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου ως αξιόπιστη μέθοδο εντοπισμού της νόσου Αλτσχάϊμερ. Όπως υποστηρίζουν στην επιθεώρηση Alzheimer's and Dementia, η σχετική έρευνα παρέχει την «παθολογική επιβεβαίωση» ότι η μορφομετρία του ιππόκαμπου μπορεί εις το εξής να θεωρηθεί ασφαλής ένδειξη της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο. Ιππόκαμπος ονομάζεται η δομή του εγκεφάλου που έχει ζωτικό ρόλο σε ορισμένες μορφές μνήμης. Το μέγεθός του επηρεάζει τις λειτουργικές του δυνατότητες –μεγαλύτερος όγκος σημαίνει καλύτερη μνήμη.

Με την βοήθεια ενός πανίσχυρου μαγνητικού τομογράφου 7 Tesla, η επικεφαλής του νευροαπεικονιστικού εργαστηρίου του Mary S. Easton Center for Alzheimer's Disease Research στο UCLA, Δρ. Λιάνα Αποστόλοβα, ανέλυσε με την ομάδα της τους εγκεφάλους εννέα αποβιωσάντων ασθενών και επτά νοητικώς φυσιολογικών ατόμων. Η «άνευ προηγουμένου», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, απεικόνιση του ιππόκαμπου όλων των εγκεφάλων και η μέτρηση του όγκου τους με την μέθοδο HarP, σε συνδυασμό με τις συγκεντρώσεις πρωτεϊνών Τ και την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων –δύο από τα βασικά σημάδια της νόσου– έδειξε σαφή σχέση με την μορφομετρία του ιππόκαμπου, καθιστώντας την αξιόπιστο βιοδείκτη και την μέθοδο HarP την βασική τεχνική για την μέτρησή του. Η νέα τεχνική, εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, θα χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς στην έρευνα της νόσου ενώ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Αλτσχάϊμερ.