Βιοδιασπώμενα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία και για ανθρώπους!

  • Iatropedia
Τα νέα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία που ανέπτυξαν επιστήμονες είναι πιο συμβατά με τον ανθρώπινο ιστό και μετά τις επιτυχημένες δοκιμές σε ποντίκια ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκτεταμένη χρήση τους και σε ανθρώπους.

Θέλοντας να ξεπεράσουν τους περιορισμούς συμβατότητας που παρουσιάζουν σήμερα τα διαθέσιμα σχετικά υλικά, ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Βιέννης και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο (Medizinische Universität Wien) ανέπτυξαν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία από ένα ειδικό ελαστομερές υλικό το οποίο καθώς είναι βιοδιασπώμενο διαλύεται, επιτρέποντας στον φυσιολογικό ιστό να πάρει σταδιακά την θέση του. Όπως επισημαίνουν στο περιοδικό Acta Biomaterialia, τα νέα αγγεία δημιουργήθηκαν από πολυμερές υλικό θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης το οποίο είναι ελαφρώς πορώδες ώστε να επιτρέπει την «εμβάπτισή» του με αίμα με σκοπό να καταστούν τα τοιχώματα καταλληλότερα για την μετανάστευση των φυσικών ζωντανών κυττάρων που θα φτιάξουν στην συνέχεια τον νέο ιστό.

Τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα και σήμερα αποτελούν μια από τις πλέον διαδεδομένες αιτίες θανάτου στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Πολύ συχνά η αντικατάστασή τους κρίνεται απαραίτητη –ιδίως σε επεμβάσεις bypass– είτε με αγγεία ληφθέντα από άλλα σημεία του σώματος είτε με τεχνητά.

Όπως έδειξαν δοκιμές σε ποντίκια, οι βελτιωμένες μηχανικές ιδιότητες του νέου υλικού παρέχουν την δυνατότητα δημιουργίας αγγείων που μοιάζουν πολύ με τα φυσικά: έξι μήνες αργότερα δεν είχαν παρατηρηθεί προβλήματα όπως θρόμβωση, ανεύρυσμα ή φλεγμονή ενώ με έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο φυσικός ιστός αναγεννήθηκε πιο γρήγορα απ’ ότι περίμεναν –κάτι το οποίο όπως λένε υποδεικνύει ότι τα τεχνητά αγγεία μπορούν να κατασκευασθούν ώστε να διασπώνται ταχύτερα.