Βασίλης Οικονόμου: Σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα στην ΠΦΥ και οργάνωση ανά περιφέρεια στην Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το νέο πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία παρουσιάζει ένα διαφορετικό, αποκεντρωμένο και πολυσυλλεκτικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας ώστε να αποφευχθούν τα λάθη και να λυθούν τα προβλήματα κάθε τοπικής κοινωνίας εκ των ...έσω.

Ένα αποκεντρωμένο σύστημα υγείας με 13 «μικρούς υπουργούς Υγείας», δηλαδή έναν για κάθε καλλικρατική περιφέρεια, παρουσίασε ο τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δέσμευση» ως σχεδιασμό της ΝΔ για την Υγεία.

«Τις 7 υγειονομικές περιφέρειες θα τις αναπτύξουμε σε 13 περιφέρειες, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Όλη η διάρθρωση της υγείας θα είναι σε επίπεδο περιφέρειας. Μιλάμε για 13 μικρούς “υπουργούς υγείας” που θα ελέγχουν τις προμήθειες στα νοσοκομεία, τη διαχείριση φαρμάκων και το προσωπικό. Η μορφή διοίκησης θα είναι ο διοικητής, ο αναπληρωτής διοικητής για την πρωτοβάθμια υγεία και ο αναπληρωτής διοικητής της ψυχικής υγείας» εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό της ΝΔ για την πρωτοβάθμια υγεία, ο τομεάρχης υγείας έκανε λόγο για «σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αξιοποιώντας τον ΕΟΠΥΥ» ώστε να εδραιωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ενώ τη βάση της πρωτοβάθμιας υγείας θα αποτελούν οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι.

Αναφερόμενος στον τουρισμό υγείας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι στόχος είναι τα διακρατικά συμβόλαια με ασφαλιστικούς φορείς άλλων χωρών και η πιστοποίηση των δομών ώστε σε διάστημα 3-4 ετών να επιτευχθούν έσοδα της τάξης των 400 εκ. ευρώ και σε βάθος δεκαετίας 2 δις ευρώ.

Όπως μας είχε πει ο κ. Οικονόμου τον περασμένο Ιούλιο, «η ΝΔ αποδίδει τεράστια σημασία στην υγεία, αφού αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το σχέδιο της πρότασής μας στηρίζεται σε έναν οδικό χάρτη, με δέκα άξονες, οι οποίοι ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, θα  αποτελέσουν τους δέκα σταθμούς του προγράμματος υγείας της Νέας Διακυβέρνησης της ΝΔ.

Πρόκειται για δέκα άξονες, όπως διαμορφώνονται από τον Τομέα Υγείας της ΝΔ από τον Νοέμβριο του 2016 ( χρόνος ανασυγκρότησης του τομέα) έως και σήμερα και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:

1) Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας– Έμφαση στην προαγωγή και την πρόληψη υγείας για την ελληνική οικογένεια.

2) Ολοκληρωμένες πολιτικές για τους χρόνια πάσχοντες.

3) Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

4) Αποκεντρωμένο Περιφερειακό σύστημα διοικήσεως των Νοσοκομείων – Δημιουργία Αυτόνομων ΤΕΠ. Ένα νέο μοντέλο Διοίκησης.

5) Μεταρρύθμιση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ – Προσβασιμότητα σε όλους και βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

6) Μεταρρύθμιση Ψυχικής Υγείας -Κανένας άνθρωπος στο περιθώριο .

7) Μεταρρύθμιση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας – Ανάδειξη και κατοχύρωση του ρόλου όλων των επαγγελματιών υγείας.

8) Νέα πολιτική για το φάρμακο – Ισχυρή ελληνική βιομηχανία – Καινοτόμο φάρμακο για όλους.

9) Τουρισμός Υγείας – Η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

10) Νέες Πολιτικές Δημόσιας Υγείας – Η υγεία ως δημόσιο αγαθό για όλους τους Έλληνες.

Οι άξονες αυτοί αποτελούν τη βάση της δημόσιας διαβούλευσης με τους φορείς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με τους οποίους η ΝΔ επιμένει να συζητάει και να παίρνει προτάσεις. Κεντρική θέση μας αποτελεί η δημιουργία ενός συστήματος που θα έχει στο κέντρο του τον πολίτη, τον ασθενή, τον άνθρωπο που θα χρήζει ιδιαίτερης υγειονομικής φροντίδας.

Μένουμε μακριά από μεγάλα λόγια , «παχιές» υποσχέσεις και επικοινωνιακού χαρακτήρα τερτίπια. Ο χώρος της υγείας απαιτεί λύσεις , χαμηλούς τόνους και πολύ δουλειά. Τα ακριβώς αντίθετα δηλαδή από αυτά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου.