Τσιγάρο: τρέξτε για να το κόψετε

  • Iatropedia
Με το σύνθημα «τσιγάρο, τρέχω να το κόψω στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος» η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συμμετέχει στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, ο οποίος πραγματοποιείται στις 13 Νοεμβρίου.

Ακόμη και μέσω του Μαραθωνίου κινητοποιούνται πλέον οι επιστήμονες προκειμένου να πείσουν τους καπνιστές να διακόψουν την βλαβερή συνήθεια.

Στο πλαίσιο του φετινού Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΣΕΓΑΣ ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αναδειχθεί ένα σημαντικό μήνυμα: Η ανάγκη για άμεση διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Στο Μαραθώνιο καπνιστές και μη θα μπορούν να ενημερωθούν και για τα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία προσφέρουν την πλέον επιστημονική και αποτελεσματική στήριξη σε όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και είναι δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.

Η καμπάνια κατά του καπνίσματος πραγματοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Χρ.Αηδόνης: «Η πρόληψη νοσημάτων που οφείλονται στην κακή διατροφή, την ελλιπή σωματική άσκηση, και τις καταχρήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α.) αποτελεί στρατηγικό Εθνικό στόχο. Οι κρατικές δαπάνες είναι τεράστιες για την καταπολέμηση εκείνων των νοσημάτων που παρουσιάζονται ως συνέπεια των κακών καθημερινών επιλογών διαβίωσης».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι «η σωματική άσκηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία υγιή ζωή. Για να μπορούμε, ωστόσο, να υιοθετήσουμε το υγιεινό αυτό πρότυπο, πρέπει να είμαστε μακριά από το τσιγάρο, το οποίο μειώνει τις δυνατότητες άθλησης, υπονομεύοντας την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας».

Οι Έλληνες καπνιστές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών, προκειμένου να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 51 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία είναι ενταγμένα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ή δημοτικές μονάδες, αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ωστόσο σε πολλά νοσοκομεία τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος υπολειτουργούν και γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα στελεχώσει και επειδή δε στηρίζονται επαρκώς από το υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα ενώ η ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούσαν άλλα 200 ιατρεία σε Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, κανένα δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής.