Τρώγοντας ελαφρύτερα αργά το βράδυ… «χορταίνουμε» ύπνο

  • Iatropedia
Αλλάζοντας τις ώρες που τρώμε ή «τσιμπάμε» κάτι αργά το βράδυ, μπορούμε να αντισταθμίσουμε την αύξηση του σωματικού βάρους και τα γνωστικά ελλείμματα που συνδέονται με την έλλειψη ύπνου, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Τρώγοντας λιγότερο αργά την νύχτα μπορούν να βοηθήσει στην αναχαίτιση των δυσκολιών συγκέντρωσης και εγρήγορσης που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με την έρευνα η οποία θα παρουσιασθεί στο συνέδριο SLEEP 2015 που διοργανώνουν τα μέλη της Associated Professional Sleep Societies LLC, οι ενήλικες καταναλώνουν σχεδόν 500 επιπλέον θερμίδες αργά το βράδυ που δεν κοιμούνται. «Η έρευνά μας δείχνει ότι απέχοντας από τις μεταμεσονύχτιες θερμίδες, αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε την πτώση των επιδόσεων που οφείλονται στον περιορισμό του ύπνου» λέει ο David F. Dinges, διευθυντής της Μονάδας Πειραματικής Ψυχιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Ύπνου και Χρονοβιολογίας.

Τεστ που πραγματοποιήθηκαν με την συμμετοχή 44 ατόμων ηλικίας 21 έως 50 ετών έδειξαν ότι μετά από τέσσερεις ημέρες, τα άτομα που είχαν περιορίσει το φαγητό αργά, είχαν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την αντίδραση και την προσοχή από εκείνους που είχαν φάει. Μάλιστα οι τελευταίοι, το τέταρτο βράδυ επέδειξαν αξιοσημείωτα χαμηλότερους χρόνους αντίδρασης και περισσότερα κενά προσοχής –συνέπεια του περιορισμού των ωρών ύπνου. Όλο και περισσότερες έρευνες τονίζουν την σημασία ενός καλού, αναζωογονητικού ύπνου για την υγεία σώματος και πνεύματος ενώ τα Εθνικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ανεπάρκεια ύπνου έχει προσλάβει πλέον ενδημικές διαστάσεις καθώς 50 με 70 εκατομμύρια ενηλίκων υποφέρουν από διάφορες διαταραχές ύπνου.