Τραγικό: Έκλεβαν από νοσοκομείο το κρέας των ασθενών! Τι έδειξε πόρισμα

  • Iatropedia
Συστηματικές κλοπές τροφίμων και κυρίως κρέατος από τις αποθήκες ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, που ζυγίζονται σε τόνους προϊόντων, ανακάλυψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει πόρισμα του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός (28.10.2012 έως 28.11.2012) εξαφανίστηκαν από τα ράφια του νοσηλευτικού ιδρύματος συνολικά 750 κιλά κρέατος και μεγάλες ποσότητες τυριών.

Πρόκειται για μια αποκάλυψη που φαίνεται ότι προέκυψε κυρίως λόγω της κρίσης, καθώς οι μεγάλες ποσότητες που έκαναν φτερά από τις αποθήκες έγιναν αντιληπτές επειδή πια τα κονδύλια για τη σίτιση είναι περιορισμένα, όπως και οι αγορές, και οι ελλείψεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, η διοίκηση του νοσοκομείου μετά τη διαπίστωση διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, εξετάζοντας συνολικά 6 υπαλλήλους του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς έφεραν την ευθύνη της διακίνησης των τροφίμων.

Ωστόσο από τον πρώτο έλεγχο δεν βρέθηκε με σαφήνεια ποιος ακριβώς επωφελήθηκε από την κλοπή, γι' αυτό και από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε νέος, πιο λεπτομερής έλεγχος. Να σημειωθεί πάντως ότι η συγκεκριμένη «αφαίμαξη» τροφίμων -όπως όλα δείχνουν- ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, εκτός βέβαια από την περικοπή κονδυλίων, που το Σισμανόγλειο για ένα διάστημα δεν μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα είδη τροφίμων και κρέατος στους ασθενείς του. Εξετάζεται ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας , και η εμπλοκή προσώπων εκτός Σισμανογλείου, αφού δεν αποκλείεται τα τρόφιμα με διάφορους μεσάζοντες να μεταπωλούνταν σε επιχειρήσεις ή σε άλλες πηγές.

Σοβαρές υποψίες για τους επιτήδειους μέχρι στιγμής υπάρχουν, ωστόσο δεν μπορούν ακόμη να αποδειχθούν με στοιχεία. Γι' αυτό δεν αποκλείεται η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ολγα Οικονόμου, να ζητήσει και τη συμβολή και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε η υπόθεση να αποσαφηνιστεί σε βάθος.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, θα εξεταστούν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να βρεθεί εάν υπήρχαν υπάλληλοι που μπορεί να έκαναν «πάρτι» με τρόφιμα τα οποία ανήκαν στο Σισμανόγλειο. Με βάση πάντως τις πρώτες ενδείξεις, οι επιτήδειοι φαίνεται να έβγαζαν το πολυπόθητο υλικό απευθείας από τις αποθήκες με οχήματα, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι «συνορεύουν» με το γκαράζ και είναι εύκολο να διαφύγει κάποιος.

Η κλοπή όμως σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας δεν φαίνεται να σταματά εδώ. Καθώς από τον έλεγχο βρέθηκε ότι οι «ποντικοί» δεν έκλεβαν μόνο κρέας, αλλά είχαν εφεύρει και έναν τρόπο να υπερχρεώνουν το νοσοκομείο με προϊόντα τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσαν: εξέδιδαν δηλαδή υπερτιμολογημένα έγγραφα, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η διαφορά από τη μεγάλη έλλειψη τροφίμων.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν μάρτυρες στο πόρισμα: «Από παρακολούθηση τιμολογίων και δελτίων αποστολής παρατηρήθηκε ότι η αξιακή τους εικόνα ήταν για ένα μήνα και όχι για 15 ημέρες». Δεν ανέφερε όμως πού μπορεί να χρεωθεί η υπερκατανάλωση…

Από την έρευνα οι ελεγκτές κατάλαβαν επίσης ότι οι αποθήκες έμεναν συχνά χωρίς έλεγχο από τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι φέρονται να εγκατέλειπαν το πόστο τους. «Υπάρχει το ενδεχόμενο η αποθήκη να έμεινε χωρίς επιτήρηση το εν λόγω διάστημα, και ύστερα από δύο εβδομάδες έγινε ενημέρωση ότι η κλειδαριά του ψυγείου κρέατος βρέθηκε παραβιασμένη», σημειώνεται στο πόρισμα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως, που μετρά απώλειες χιλιάδων ευρώ -ίσως και πολύ παραπάνω για το Σισμανόγλειο και κατ' επέκταση για το ΕΣΥ-, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονη ανησυχία στους αρμοδίους για το αν τέτοιου είδους περιστατικά καταγράφονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στην περιφέρεια. Ειδικά σε εκείνα τα νοσηλευτικά ιδρύματα που εμφανίζονται να έχουν αδικαιολόγητα μεγάλες δαπάνες για τρόφιμα και σίτιση.