Τραγικές στιγμές για την οικογένεια του βουλευτή Αχαϊας Ν. Νικολόπουλου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την υπογραφή τους για την δωρεά των οργάνων της 17χρονης κόρης τους Νίκης, έβαλαν χθες το απόγευμα ο Νίκος Νικολόπουλος και η σύζυγός του Τασία Μανωλοπούλου. Η γενναία απόφαση ελήφθη αφού οι γιατροί στο Ρίο τους εξήγησαν ότι η άτυχη νεαρή κοπέλα έχει ...φύγει και απλώς διατηρείται στην ζωή μέσω του αναπνευστήρα. Το κορίτσι υπέστη το περασμένο Σάββατο εγκεφαλικό μαζί με καρδιακή ανακοπή και έκτοτε βρίσκεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου του Ρίου.

Ο τραγικός πατέρας, Νίκος Νικολόπουλος, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter δύο φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο ίδιος με την κόρη του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Νίκη μας, ο Άγγελός μας». Στην πρώτη φωτογραφία ο βουλευτής Αχαϊας είναι με την Νίκη σε πρόσφατη λήψη, ενώ στην δεύτερη οι δυο τους είναι αγκαλιά όταν η Νίκη ήταν πολύ μικρότερη.

νικολοπουλοσ

Η τραγική μητέρα από την πλευρά της ανήρτησε στο facebook μια άλλη φωτογραφία που συνοδευόταν από σχόλια για την κατάσταση υγείας του παιδιού της το οποίο είχε αυτισμό. Γράφει συγκεκριμένα η κ. Μανολοπούλου που είναι μητέρα άλλων 3 παιδιών:

«Όταν ένα αυτιστικό παιδί γεννιέται σε ένα «αυτιστικό» κράτος το μόνο όνειρο που μπορούν να κάνουν οι γονείς του, η οικογένεια του, είναι να ζήσει με αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής και ακόμα περισσότερο όταν αυτοί θα έχουν φύγει ή θα είναι ανήμποροι να το διαχειριστούν. Η εικόνα εφιάλτης είναι αυτή του παιδιού σου δεμένου σε κάγκελα. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα ηρωικό στο να θες (εάν μπορέσεις ) να βοηθήσεις όσους ανθρώπους γίνεται να βελτιώσουν την ζωή τους και να ζήσουν υγιείς κι ευτυχισμένοι. Δεν είναι ηρωισμός , δεν ειναι καλοσύνη. Είναι απλά η συνέχεια αυτού του δρόμου που ξεκινήσαμε στις 3/3/2000 χέρι – χέρι με την Νίκη. Λίγοι την καταλάβαιναν αλλά όσοι μπορούσαμε ξέρουμε τι θέλει να μας πει αυτή την ώρα».

τασια μανολοπουλου

Τι είναι ο αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Όπως όλα δείχνουν, στην διαταραχή εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς.Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης – Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), όπου διαγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχολογική ισόβια διαταραχή αλλά δεν είναι ψυχιατρική νόσος. Πρόκειται για αναπτυξιακή διαταραχή της ψυχολογικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της οποίας το παιδί δυσκολεύεται να αναπτύξει ψυχολογικές δεξιότητες που έχουν σχέση με την κοινωνικότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση δραστηριοτήτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αυτισμός συνδέεται στενά με παράγοντες που προκαλούν εκ γενετής ανωμαλίες.Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, η αναλογία του αυτισμού είναι περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα. Η αναλογία των ASD είναι περίπου 6 ανά 1000, ενώ η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι 4 προς 1.