Τραγικές ιστορίες εξελίσσονται στις πόλεις της χώρας που δεν έχουν ιατροδικαστή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων ή και καταγγελιών από θύματα ή και συγγενείς θανόντων που βιώνουν δραματικές καταστάσεις καθώς καλούνται να περιμένουν επί μέρες για να κάνουν την κηδεία.

Όπως αναφέρουν, «πρόσφατα καταγράψαμε συγκεκριμένο περιστατικό από την περιοχή της Μεσσηνίας. Οι οικείοι του θανόντα αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετές ημέρες για να προχωρήσουν στην ταφή, καθώς η σορός έπρεπε να μεταφερθεί στην Κόρινθο αφού πλέον δεν υπάρχει ιατροδικαστής ούτε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι καταβάλουν ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τη μεταφορά της σορού, τη στιγμή που οι ιατροδικαστικές πράξεις από δημόσιους λειτουργούς είναι δωρεάν».

Στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά μας έχουν αναφερθεί από πολλές μεγάλες πόλεις (όπως το Αγρίνιο, η Χαλκίδα, ο Βόλος, η Καβάλα κ.ά) και νησιά της χώρας όπου σοροί μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα για να υποβληθούν στην απαραίτητη ιατροδικαστική διερεύνηση, με σοβαρή ψυχική και οικονομική επιβάρυνση για τους συγγενείς των θανόντων.

Όμως και σε περιπτώσεις θυμάτων – ζώντων καταγράφονται αντίστοιχες ιστορίες. Εκεί υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις όπου βιασμένες γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι αμέσως μετά το βιασμό (χωρίς να έχουν πλυθεί) καθώς πρέπει να μεταφέρουν στον ιατροδικαστή όλα τα στοιχεία. Επίσης, έχουν καταγραφεί αντίστοιχες ιστορίες και σε περιπτώσεις ξυλοδαρμού. Το θύμα καλείται να κάνει σημαντικά έξοδα γιατί πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη πόλη για να μπορέσει να καταγράψει τις βλάβες που υπέστη και να δικαιωθεί.

Με βάση τις καταγγελίες ο πρόεδρος της ΕΙΕ κ. Γρηγόρης Λέων δήλωσε: «Είναι καιρός η πολιτεία και ειδικά το Υπουργείο Υγείας να δώσει μία λύση στο πρόβλημα. Μιλάμε για ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια. Είναι νομίζω εύκολα αντιληπτό ότι η ύπαρξη ενός ιατροδικαστή σε κάθε νομό είναι επιτακτική ανάγκη. Κανείς πλέον πολίτης δεν μπορεί να επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά και επιπλέον πόνο για ένα αναφαίρετο δικαίωμά του».