Τοξικό δηλητήριο σκορπιού κατά καρκινικών κυττάρων ελπίδες και για την νόσο του Πάρκινσον

  • Iatropedia
Το όνομα Centruroides tecomanus ίσως δεν μας λέει κάτι, όμως περισσότερες από εκατό πρωτεΐνες που εντόπισαν ερευνητές στο δηλητήριο του συγκεκριμένου είδους σκορπιού που ενδημεί στην Κολίμα, στο νοτιοδυτικό Μεξικό, βρέθηκε ότι έχουν καταστροφική επίδραση σε καρκινικά κύτταρα.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν in vitro ειδικοί της Χημικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολίμα έδειξαν ότι η τοξίνη από το δηλητήριο του σκορπιού διεισδύει στα καρκινικά κύτταρα και προκαλεί κυτταρική βλάβη τόσο εκτενή που τα σκοτώνει. Σύμφωνα με την επικεφαλής της σχετικής έρευνας Laura Leticia Valdez Velazquez, η γονιδιακή αλληλουχία των πρωτεϊνικών συστατικών του δηλητηρίου έχει καταγραφεί και ήδη έχει ταυτοποιηθεί μια ομάδα περίπου δέκα πεπτιδίων προκειμένου να αξιολογηθεί η τοξικότητά τους σε λεμφοειδή κύτταρα.

Το δηλητήριο του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα στην αμερικανική ήπειρο ενώ ο αριθμός των σκορπιών στην περιοχή της Κολίμα εγγυάται ότι οι ερευνητές δεν θα ξεμείνουν από πρώτη ύλη… Επίσης, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε το δηλητήριο σε μοντέλα ζώων με Πάρκινσον και διεπίστωσε ότι οι τοξίνες του συνδέθηκαν με υποδοχείς ντοπαμινενεργών νευρώνων αυξάνοντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Τα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς στους ασθενείς με την νόσο του Πάρκινσον οι εν λόγω νευρώνες έχουν υποστεί βλάβη και δεν παράγουν την ντοπαμίνη που σχετίζεται με τον έλεγχο της κίνησης των μυών.