Τους 9 έφτασαν οι νεκροί από γρίπη- Ανησυχία για την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εννέα συνανθρώπους μας θρηνούμε ήδη από επιπλοκές της γρίπης ενώ παραπάνω από 30 βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι 3 ασθενείς με γρίπη που έχασαν την μάχη σήμερα ήταν εξαιρετικά ηλικιωμένοι ενώ η μία ήταν 92χρονη ασθενής που δεν μπήκε σε ΜΕΘ καθώς κατέληξε εντός λίγων ωρών.

Αυτήν την στιγμή σε ΜΕΘ ανά την χώρα νοσηλεύονται 39 άτομα ενώ συνολικά εδώ και 4 εβδομάδες που έχει ξεκινήσει το κύμα της γρίπης, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 57 άτομα. Το στέλεχος που επικρατεί και φέτος είναι ο Η1Ν1 τύπου Α που ονομάστηκε «πανδημικό» τον χειμώνα 2009-2010.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι φέτος ο ιός είναι επιθετικός και ότι προτιμά κυρίως νέες ηλικίες, όπως άλλωστε συνέβαινε και το 2009 οπότε και κατέληξαν πολλοί ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 45.

Φέτος, μέχρι στιγμής, ο μέσος όρος ηλικίας που πλήττεται από τον ιό της γρίπης είναι 53 ετών και με υποκείμενα νοσήματα (δηλαδή διαβήτη, παχυσαρκία, ΧΑΠ, καρκίνο, αιματολογικά κλπ). ¨οπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, το 70% των ατόμων που νοσηλεύονται σήμερα είναι μικρότεροι των 60 ετών…

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ και σε ποια νοσοκομεία ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί – ως όφειλαν- και όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδες κινδύνου. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος και πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι είναι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα άνω των 65 ετών…