Το τρέξιμο μπήκε για τα καλά στην ζωή των Ελλήνων…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όλο και περισσότεροι Έλληνες όλων των ηλικιών ασχολούνται µε το τζόκινγκ για αναψυχή και διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους αλλά το όλο εγχείρημα έχει προϋποθέσεις και απαιτεί σχεδιασμό.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Θεοδωράκης, ωστόσο, το τρέξιμο (τζόκινγκ) είναι ένα πολύ ωραίο σπορ, αλλά απαιτεί αφοσίωση σε μία μονότονη προσπάθεια που για τον μη μυημένο οδηγεί πιο γρήγορα σε κόπωση και σωµατική εξάντληση.

Ο κ. Θεοδωράκης συστήνει εκτός από το να τρέχει κανείς, να σκέφτεται να εξασκείται διανοητικά σε στρατηγικές αυτοσυγκέντρωσης, αυτοπεποίθησης, ρύθμισης του στρες και χαλάρωσης.

Ο ίδιος περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο περισσότερο την κυριότερη ψυχολογική στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς και είναι αυτή των στόχων, με βάση μελέτες που έχουν πάρει σάρκα και οστά στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όποιος άνδρας ή γυναίκα θέλει να ξεκινήσει σήμερα, ας ξεκινήσει ορίζοντας, αρχικά, έναν στόχο για περπάτημα 150 έως 300 λεπτών την εβδομάδα. Σταδιακά, να προσπαθήσει αυτόν τον χρόνο να τον κάνει με τζόκινγκ. Στη συνέχεια, να μάθει να αποφασίζει μόνος του, εξαρχής, πόσα χιλιόμετρα θα τρέξει σε μία εβδομάδα ή έναν μήνα, αλλά να το καταγράφει στο ημερολόγιό του, ή να σημειώνει ως καθημερινή υπενθύμιση στο κινητό του. Στην πορεία, να προσπαθεί να αυξάνει τα χιλιόμετρά του προοδευτικά. Πάντα, όμως, να θυμάται να απολαμβάνει αυτό που κάνει…

Μαζί με την εξάσκηση εξάλλου είναι σημαντικό να συμπεριλάβει κανείς και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή του και η διακοπή του καπνίσματος.