Το τρέξιμο μπήκε για τα καλά στην ζωή των Ελλήνων…

running
Όλο και περισσότεροι Έλληνες όλων των ηλικιών ασχολούνται µε το τζόκινγκ για αναψυχή και διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους αλλά το όλο εγχείρημα έχει προϋποθέσεις και απαιτεί σχεδιασμό.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Θεοδωράκης, ωστόσο, το τρέξιμο (τζόκινγκ) είναι ένα πολύ ωραίο σπορ, αλλά απαιτεί αφοσίωση σε μία μονότονη προσπάθεια που για τον μη μυημένο οδηγεί πιο γρήγορα σε κόπωση και σωµατική εξάντληση.

Ο κ. Θεοδωράκης συστήνει εκτός από το να τρέχει κανείς, να σκέφτεται να εξασκείται διανοητικά σε στρατηγικές αυτοσυγκέντρωσης, αυτοπεποίθησης, ρύθμισης του στρες και χαλάρωσης.

Ο ίδιος περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο περισσότερο την κυριότερη ψυχολογική στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς και είναι αυτή των στόχων, με βάση μελέτες που έχουν πάρει σάρκα και οστά στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όποιος άνδρας ή γυναίκα θέλει να ξεκινήσει σήμερα, ας ξεκινήσει ορίζοντας, αρχικά, έναν στόχο για περπάτημα 150 έως 300 λεπτών την εβδομάδα. Σταδιακά, να προσπαθήσει αυτόν τον χρόνο να τον κάνει με τζόκινγκ. Στη συνέχεια, να μάθει να αποφασίζει μόνος του, εξαρχής, πόσα χιλιόμετρα θα τρέξει σε μία εβδομάδα ή έναν μήνα, αλλά να το καταγράφει στο ημερολόγιό του, ή να σημειώνει ως καθημερινή υπενθύμιση στο κινητό του. Στην πορεία, να προσπαθεί να αυξάνει τα χιλιόμετρά του προοδευτικά. Πάντα, όμως, να θυμάται να απολαμβάνει αυτό που κάνει...

Μαζί με την εξάσκηση εξάλλου είναι σημαντικό να συμπεριλάβει κανείς και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή του και η διακοπή του καπνίσματος.

 

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends