Το ρολόι που φορούσε του έσωσε τη ζωή από καρδιακό πρόβλημα

  • Iatropedia
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η ιστορία του 17χρονου Paul Houle από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ο οποίος χρωστάει εν μέρει τη ζωή του στο τελευταίας τεχνολογίας ρολόι που φοράει.

Ο νεαρός είναι αθλητής στην ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου της Ακαδημίας Tabor και όταν την περασμένη εβδομάδα είχε τελειώσει την προπόνηση, άρχισε να νιώθει πολύ περίεργα.

Έλεγξε τους σφυγμούς του μέσω της ειδικής λειτουργίας του ρολογιού που φορούσε και είδε ότι οι παλμοί του είχαν φτάσει τους 145/λεπτό και παρέμεναν σε αυτό το επίπεδο για περίπου 2 ώρες συνεχόμενα.

Έτσι, επικοινώνησε με τον προπονητή του, συναντήθηκαν και εκείνος του πήρε την πίεση επιτόπου με το πιεσόμετρο. Όταν επιβεβαίωσε αυτά που του έλεγε και ο νεαρός, τον μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Εκεί οι γιατροί του έκαναν εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι ο 17χρονος έπασχε από μία σοβαρή πάθηση στην καρδιά, η οποία ονομάζεται ραβδομυόλυση. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από έντονη σωματική άσκηση και κάνει τα κύτταρα των μυών να εκκρίνουν ένζυμα και πρωτεΐνη στο αίμα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και στον θάνατο.

Ο 17χρονος ήταν τόσο αφυδατωμένος από την προπόνηση, ώστε οι μυς του άρχισαν να αυτοδιασπώνται και να εκκρίνουν τοξική πρωτεΐνη στο αίμα του, γεγονός που έκανε την καρδιά του, το συκώτι και τους νεφρούς του να έχουν σοβαρό πρόβλημα.

http://www.cbsnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς συνδέεται το κρύο με τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Πρωτοποριακή ανακάλυψη: Επίθεμα πρωτεΐνης σώζει ζωές μετά από καρδιακή προσβολή