Το ψέμα και η αυταπάτη… κάνουν καλό!

  • Iatropedia
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale απέδειξε ότι πολλές φορές το να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, να λέμε κάποιο ψέμα ή να κάνουμε «σκονάκι» στις εξετάσεις μας κάνει καλό!

Ένα πολύ «πονηρό» τεστ που έδωσε σε δύο ομάδες φοιτητών το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο σχετικής έρευνας έδειξε ότι μία επιτυχία, έστω και ψεύτικη, συχνά έχει θετικά αποτελέσματα. Η έρευνα έγινε ως εξής: στην μία ομάδα έδωσαν δήθεν κατά λάθος τις απαντήσεις σε κάποιο δύσκολο τεστ –γραμμένες «από τυπογραφικό λάθος» στο κάτω μέρος της σελίδας– ενώ στην άλλη έδωσαν το κανονικό χαρτί. Υποτίθεται ότι οι φοιτητές της πρώτης ομάδας δεν θα κοίταζαν τις απαντήσεις, αλλά φυσικά, όπως αναμενόταν, οι περισσότεροι δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό και κοίταξαν το αναπάντεχο «σκονάκι». Δεν είναι να απορεί κανείς ότι τα αποτελέσματά τους ήταν… καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι και στο επόμενο τεστ που δεν είχαν τις απαντήσεις, οι επιδόσεις τους ήταν κατά πολύ ανώτερες. Οι ερευνητές μέτρησαν ότι χάρη στην πρώτη επιτυχία τους οι φοιτητές αυτοί ανέβασαν τον βαθμό του IQ τους κατά 10 ολόκληρες μονάδες!

Αυτή η μελέτη μαζί με άλλες, συμπληρωματικές, απέδειξε ότι η αυτοπεποίθηση που αποκτά κανείς μετά από μία επιτυχία ακόμα κι αν αυτή ξέρει πως είναι ψεύτικη, η εμπιστοσύνη και η αποδοχή που του δείχνουν οι άλλοι και η ικανοποίηση που παίρνει έστω κι αν γνωρίζει πως «έκλεψε» για να την πετύχει, τελικά αυξάνουν τις δυνατότητες πραγματικής επιτυχίας. Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που κοροϊδεύουν τον εαυτό τους ότι μπορούν «να τα καταφέρουν καλύτερα» απ’ ό,τι μπορούν στ’ αλήθεια, τελικά τους ωθεί να τα καταφέρνουν όντως καλύτερα. Η αυταπάτη μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη κι αυτό ισχύει από τα σπορ έως τις επιχειρήσεις, σε κάθε τομέα. Αν έχεις πετύχει σε κάτι έστω και με ψέματα ή με «σκονάκι», σε βοηθάει να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να τα πας στ’ αλήθεια καλά την επόμενη φορά. Τα «ροζ γυαλιά» λοιπόν χρειάζονται κάπου-κάπου, αρκεί βέβαια να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!