Το πράσινο τσάι κάνει καλό (και) στις… μαγνητικές τομογραφίες!

  • Iatropedia
Προσθέστε ακόμη μια ξεχωριστή ιδιότητα στις πολλές του πράσινου τσαγιού: σύμφωνα με τους ειδικούς βελτιώνει την εικόνα των μαγνητικών τομογραφιών, επιτρέποντας τον καλύτερο εντοπισμό καρκινικών όγκων.

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες στην επιθεώρηση ACS Applied Materials & Interfaces οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα συστατικά του πράσινου τσαγιού κατέστησαν ευκολότερο τον εντοπισμό καρκινικών όγκων σε ποντίκια. Θέλοντας να διαπιστώσουν αν τα συστατικά του συγκεκριμένου ροφήματος –γνωστά για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες– μπορούσαν να προσκολληθούν σε νανοσωματίδια οξειδίου του σιδήρου για να βελτιώσουν την ποιότητα των βιοϊατρικών απεικονίσεων, αποφάσισαν να τα δοκιμάσουν.

Το πρόβλημα με τα νανοσωματίδια είναι ότι τείνουν να ομαδοποιούνται εύκολα γι’ αυτό και χρειάζονται «καθοδήγηση» προκειμένου να φθάσουν στους προορισμούς τους στο ανθρώπινο σώμα. Ένας τρόπος για να διευθετηθεί το πρόβλημα ήταν η προσθήκη φυσικών συστατικών στα νανοσωματίδια κι εδώ «επιστρατεύθηκε» το πράσινο τσάι: η επικάλυψη νανοσωματιδίων με κατεχίνες τσαγιού και η χορήγησή τους σε πειραματόζωα με καρκίνο έδειξε ότι οι νέοι παράγοντες συγκεντρώθηκαν στα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας έντονο κοντράστ μεταξύ αυτών και των υγειών κυττάρων, διευκολύνοντας έτσι τον εντοπισμό του όγκου στην μαγνητική τομογραφία.

Το πράσινο τσάι όμως έχει πολύ πιο ενεργό ρόλο κατά του καρκίνου. Μόλις πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διεπίστωσαν ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (epigallocatechin-3 gallate) ή EGCG, μια πολυφαινόλη η οποία αποτελεί το κύριο συστατικό του ροφήματος, μπορεί και εξολοθρεύει τα μιτοχόνδρια καρκινικών κυττάρων χωρίς τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Μάλιστα, πειράματα έδειξαν ότι στην περίπτωση του καρκίνου του στόματος η συγκεκριμένη πολυφαινόλη υποχρέωνε τα καρκινικά κύτταρα σε… αργό θάνατο, τσακίζοντας μεθοδικά τις άμυνές τους και οδηγώντας τα σε κατάρρευση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Πέντε συνήθειες που ραγίζουν την καρδιά!