Το «πλαφόν» στα φάρμακα τρώει τους βαριά πάσχοντες! Υπ.Υγείας προς γιατρούς: «γράψτε γενόσημα»

  • Iatropedia
Χωρίς λύση μένει προς ώρας το πρόβλημα που έχει προκύψει με το πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους γιατρούς, μέτρο που δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στους βαριά πάσχοντες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Λύστε το πρόβλημα με τα γενόσημα συνιστά τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει βάλει «κόφτη» 20% στη συνταγογράφηση των γιατρών προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ σε σύγκριση με τα 2,37 δις το 2013.

Όπως φαίνεται από το μέτρο του πλαφόν ελάχιστοι γιατροί θα εξαιρεθούν και κυρίως όσοι άνοιξαν πρόσφατα το ιατρείο τους ή όσοι είχαν εξαιρετικά χαμηλή συνταγογράφηση την περσινή χρονιά.

Εκτός όμως μένουν τα εμβόλια έπειτα από σχετική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη και εφόσον καταγράφηκαν δεκάδες καταγγελίες από γονείς και παιδιάτρους ότι δεν μπορούν να εμβολιάσουν παιδιά.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ή γιατροί από το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Άλλωστε τα μέλη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στη συνάντηση τους με τον Υφυπουργό έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στον κ.Μπέζα ότι ασθενείς θα μείνουν χωρίς φάρμακα επειδή δεν μπορούν να βρουν γιατρό ο οποίος να μην έχει ξεπεράσει το όριο στις συνταγές του.

Τα μέλη του ΠΙΣ ζήτησαν από τον Υφυπουργό να εξαιρεθεί τουλάχιστον η συνταγογράφηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που διατίθεται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αίτημα όμως που απέρριψε ο κ. Μπέζας.

Παράλληλα οι Γιατροί ζήτησαν τουλάχιστον ένα τρίμηνο πάγωμα του μέτρου, ώστε να επανεξεταστεί λεπτομερώς, χωρίς όμως να πάρουν θετική απάντηση από τον Υφυπουργό.

Πάντως ο Αντώνης Μπέζας δεσμεύτηκε ότι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα υπάρξουν διοικητικά πρόστιμα για τους γιατρούς, ενώ εκτίμησε ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις από το μέτρο.

Όμως ο κ.Μπέζας σύμφωνα με τους συνδικαλιστές γιατρούς, τους συνέστησε να στραφούν στη συνταγογράφηση περισσότερων γενοσήμων ώστε να είναι περιορισμένο το πόσο στις συνταγές.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους συμβεβλημένους ιατρούς που δέχθηκαν την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων από 200 σε 400 το μήνα, για όσο αυτή η αύξηση διαρκεί. Επίσης, όσοι ιατροί έχουν ξεκινήσει να συνταγογραφούν κατά τη διάρκεια του 2013, θα περιλαμβάνονται στους νεοεισερχόμενους, για τους οποίους επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με το 80% του μέσου όρου της ειδικότητάς τους για το 2013.

Η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνεται στη φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς δεν συνυπολογίζεται στο όριο συνταγογράφησης.

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ προτείνουν να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με τους γιατρούς ώστε να παρακολουθεί την πορεία του μέτρου. Βέβαια στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ (plafoniatroi@eopyy.gov.gr) για τα παράπονα και τα αιτήματα των γιατρών έχουν ήδη υποβληθεί 1500 μηνύματα για τα όρια της δαπάνης που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε γιατρούς και ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι 250 “προύχοντες” του ΕΣΥ! Γιατροί δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία

Τα αγκάθια Άδωνι στον νέο ΕΟΠΥΥ! Αναζητείται ρευστό για…φως, νερό, τηλέφωνο!

Στα «όπλα» σήμερα οι γιατροί για τα σχέδια Άδωνι! Πανυγειονομική απεργία

Πρόεδρος ΕΟΦ κατά Κ. Χατζηδάκη για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ: Νέα ενδοκυβερνητική κόντρα