Το μνημόνιο «σκοτώνει» τις έγκυες!

  • Iatropedia
Το άγχος αλλά και τα οικονομικά προβλήματα της εποχής που αυξάνονται μέρα με τη μέρα λόγω μνημονίου, οδηγούν όπως φαίνεται όλο και περισσότερες γυναίκες στο να χάνουν τα μωρά τους τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων καταγράφουν τα τελευταία δύο χρόνια, οι γιατροί του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Πρόκειται για τις εγκυμοσύνες στις οποίες η ανάπτυξη του εμβρύου διακόπτεται στο πρώτο τρίμηνο και σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, το εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2011 με Φεβρουάριο 2012 καταγράφηκαν 40 περιστατικά από περίπου 15 το αντίστοιχο εξάμηνο πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Β´ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι περισσότεροι παλίνδρομες κυήσεις οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου, ωστόσο ενοχοποιούνται και το άγχος, η ανησυχία από τα οικονομικά προβλήματα της εποχής, η κακή, διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ηλικία της μητέρας και κληρονομικές αιτίες.

Ωστόσο, η αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων, ίσως οφείλεται και στη μεγαλύτερη προσέλευση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, που και πάλι όμως γίνεται λόγω κρίσης και οικονομικών προβλημάτων.

Οι ειδικοί προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα ακριβή αίτια και να καταλήξουν οριστικά αν τελικά η κρίση «τρώει» τις γεννήσεις, αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω μελέτη του φαινομένου σε συνεργασία με άλλα νοσοκομεία της χώρας.