Το μνημόνιο μας …αυτοκτονεί καθημερινά! 30χρονος έπεσε στο κενό!

  • Iatropedia
Δραματική αύξηση κατάθλιψης και αυτοκτονιών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με τελευταίο θύμα έναν 30χρονο άνδρα ο οποίος βούτηξε στο κενό στα Χανιά της Κρήτης!

Η είδηση προκάλεσε σοκ καθώς ένας άνδρας μόλις 30 ετών, πρόσφατα απολυμένος, πήδηξε στο κενό στο Νοσοκομείο Χανίων.

Ο νεαρός άνδρας κάτοικος Μάλεμε έβαλε τέλος στη ζωή του με τον πιο τραγικό ενώ λίγο πριν είχε χάσει τη δουλειά του.Ο άνδρας μετέβη μαζί με τη σύζυγο του το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείων Χανίων για να επισκεφθεί συγγενή του ασθενή.

Ξαφνικά και ενώ βρισκόταν σε μπαλκόνι του 5ου ορόφου μαζί με άλλους επισκέπτες, πήδηξε στο κενό, χωρίς να προλάβει κανείς να τον εμποδίσει. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίως.Την υπόθεση ερευνά η αστυνομική διεύθυνση Χανίων.

Όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους Έλληνες το τελευταίο διάστημα λόγω κρίσης είναι άγχος, αγωνία, απόγνωση… Συναισθήματα που βιώνουν εντόνως σήμερα οι Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας, συναισθήματα που έχουν κυριεύσει ακόμη και τα ανήλικα που παρουσιάζουν απίστευτη αύξηση στην κατάθλιψη.

Γι αυτό και οι αυτοκτονίες εκτοξεύθηκαν καθώς οι ειδικοί καταγράφουν 22% αύξηση.

Οι επιστήμονες παρατηρούν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων. Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 22% τη διετία 2009 – 2011.

Από τη βαριά αυτή ατμόσφαιρα δεν μένουν ανεπηρέαστα τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία. Οι νοσηλείες των παιδιών έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 10% – 15%.

Τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων με έντονες κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται προκύπτει ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε κάποιο νόσημα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικογένεια, είτε ανάμεσα στο ζευγάρι, είτε με παιδιά, γίνονται εντονότερα τις περιόδους οικονομικής κρίσης. Τα αιτήματα, από ανθρώπους που δυσφορούν αυτή την περίοδο, προς τις υποστηρικτικές μονάδες, έχουν αυξηθεί κατά 20% – 30%.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών είχαν επισημάνει το πρόβλημα εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με το χρέος να αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης.

Εκτός από τους αμιγώς οικονομικούς παράγοντες, ο φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Σχετικές έρευνες υπογραμμίζουν ότι ακόμα και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από το ίδιο το γεγονός της ανεργίας, με το άγχος της απόλυσης να μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.