Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται σε μια χούφτα… ξηρούς καρπούς

  • Iatropedia
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ολλανδία, μόλις 10 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα οδηγεί σε ένα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο.

Και η μείωση του κινδύνου δεν είναι μικρή. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ένα ποσοστό της τάξης του 23% μειωμένη πιθανότητα θανάτου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, εξέτασαν τις περιπτώσεις 120.000 Ολλανδών ανδρών και γυναικών ηλικίας 55 έως 69 ετών. Από αυτούς πήραν στοιχεία σχετικά με την ποσότητα ξηρών καρπών που κατανάλωναν καθημερινά. Δέκα χρόνια αργότερα, είδαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν 23% χαμηλότερο σε όσους έτρωγαν τουλάχιστον 10γρ ξηρών καρπών καθημερινά.

Για συγκεκριμένες ασθένειες, το ποσοστό ήταν υψηλότερο: 45% για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, 39% για αναπνευστικές ασθένειες και 30% για διαβήτη.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Piet van den Brandt δήλωσε σχετικά στο BBC: “Ήταν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα παρατηρείται από την κατανάλωση μόλις 10-15γρ ξηρών καρπών κατά μέσο όρο την ημέρα”.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ξηροί καρποί περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, διάφορες βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που μπορεί να καταπολεμήσουν κάθε νόσημα, σύμφωνα με τον van den Brandt.

http://news.discovery.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις τροφές που μειώνουν το στρες!

Μουχλιασμένες τροφές: Αν κόψετε την μούχλα, είναι ασφαλείς για κατανάλωση;