Το μέλλον μας είναι γραμμένο στο πρόσωπό μας!

  • Iatropedia
Ακόμα και μικρές διαφορές μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου δύο ανθρώπων μπορούν να στείλουν τον καθένα σε άλλο μονοπάτι της ζωής.

Η επιτυχία ή η αποτυχία, ακόμα και το ύψος του μισθού μας, εξαρτώνται κατά πολύ από τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Χρειάζονται μόνο 40 κλάσματα του δευτερολέπτου για τον οποιοδήποτε γνωρίζει κανείς για πρώτη φορά για να σχηματίσει μέσα του μία εντύπωση κι αυτή με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Και όπως κατάλαβαν οι επιστήμονες, αυτή η πρώτη εντύπωση δεν σβήνεται.

Άδικο μεν, απόλυτα διαδεδομένη πραγματικότητα δε: Τα χαρακτηριστικά (και όχι η έκφραση) του προσώπου δίνουν την εντύπωση στον άλλον αν κάποιος είναι ικανός, τίμιος, αξιόπιστος, αρχηγός ή οπαδός. Τα μεγάλα μάτια, τα παιδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα ψηλά ζυγωματικά, τα φρύδια, το στόμα, το πηγούνι, όλα δίνουν αυτή την μοιραία πρώτη εντύπωση. Είτε στις προσωπικές είτε στις επαγγελματικές επαφές, αυτό μετράει κατά πολύ. Έχει μετρηθεί ότι οι άνθρωποι με ωραία χαρακτηριστικά κερδίζουν 10-12% περισσότερα χρήματα ενώ στις διευθυντικές θέσεις προσλαμβάνονται αυτοί που τα χαρακτηριστικά τους δείχνουν κυριαρχία.

Ο Alexander Todorov του Πανεπιστημίου Princeton έκανε ένα πείραμα δείχνοντας τις φωτογραφίες των υποψηφίων για το Αμερικανικό Κογκρέσο και ζητώντας από τους εθελοντές που έπαιρναν μέρος στο πείραμα να δείξουν ποιον θεωρούν πιο ικανό. Το 70% των υποψηφίων που έδειξαν εξελέγη! Το θέμα είναι όμως, όπως λέει, ότι τώρα που στέλνει κανείς ηλεκτρονικά το βιογραφικό του με φωτογραφία, το αν θα προσληφθεί ή όχι εξαρτάται πολύ από τη φωτογραφία αυτή, πράγμα που κρίνει ότι είναι ακόμα πιο άδικο.