Το… lifestyle αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου στον Δυτικό κόσμο

  • Iatropedia
Τα «φιλικά» βακτήρια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής υγείας του σώματος. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όμως, ο Δυτικός τρόπος ζωής μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποικιλομορφία της εντερικής μας χλωρίδας.

Η σύγκριση του μικροβιώματος Αμερικανών και ιθαγενών της Παπούα Νέα Γουϊνέα, μιας από τις λιγότερο αστικοποιημένες χώρες στον κόσμο, έδειξε ότι οι τελευταίοι παρουσίαζαν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλότητα, χαμηλότερη ατομική διακύμανση και διαφορετική σύνθεση προφίλ από την αντίστοιχη των κατοίκων του Λίνκολν στην Νεμπράσκα. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό ήταν ότι περίπου 50 είδη βακτηρίων που ήταν μέρος του πυρήνα του μικροβιώματος των Παπούα, απουσίαζαν εντελώς από την εντερική χλωρίδα των Αμερικανών που συμμετείχαν στην μελέτη.

«Υπάρχουν αρκετές πτυχές του Δυτικού τρόπου ζωής που υποτίθεται ότι αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και περιορίζουν την ποικιλότητα» εξηγεί στην επιθεώρηση Cell Reports ο επικεφαλής της μελέτης Τζενς Γουώλτερ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά. «Αυτές περιλαμβάνουν την διατροφή, τους κανόνες υγιεινής και κλινικές πρακτικές όπως η χρήση αντιβιοτικών και οι καισαρικές τομές αλλά στερούμεθα της εννοιολογικής αντίληψης πώς αλλάζει το μικροβίωμά μας» λέει.

Τα εντερικά βακτήρια έχουν αντίκτυπο τόσο στην φυσιολογία όσο και στην υγεία μας. Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν την ζωτικής σημασίας συνεισφορά του μικροβιώματος στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά σε ασθένειες διαδεδομένες στις Δυτικές κοινωνίες όπως είναι οι αλλεργίες, οι εντερικές φλεγμονές, ο καρκίνος του εντέρου και διάφορες αυτοάνοσες νόσοι, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη Τύπου1 και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ένα απορυθμισμένο μικροβίωμα μπορεί να αυξήσει στους Δυτικούς τις πιθανότητες εκδήλωσης τέτοιων ασθενειών.

Στον αντίποδα, τα βακτήρια του εντέρου είναι εξίσου σημαντικά για την προστασία έναντι μολυσματικών ασθενειών όπως η διάρροια στις μη βιομηχανοποιημένες κοινωνίες. Οι Παπούα στην πλειονότητά τους ζουν έναν παραδοσιακό, αγροτικό κατά βάση, τρόπο ζωής όμως η γενική υγεία είναι φτωχή, η παιδική και μητρική θνησιμότητα υψηλή και το προσδόκιμο ζωής χαμηλό. Οι κύριες αιτίες θανάτου είναι λοιμώδεις νόσοι –πνευμονία, ελονοσία, φυματίωση και διάρροια– όχι όμως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διαβήτης που σπανίζουν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα σχετικά ευρήματα δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε επιπόλαιη αμφισβήτηση του δυτικού τρόπου ζωής καθώς το προσδόκιμο και η γενική υγεία των ανθρώπων του Δυτικού κόσμου παραμένουν υψηλότερα. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις «παράπλευρες απώλειες» από το δυτικό lifestyle χωρίς να διακινδυνεύσουμε τα οφέλη του, λένε χαρακτηριστικά.