Το κόλπο γκρόσο του Ανδρέα με τα Νοσήλια!

  • Iatropedia
«Ανδρέα δώστα όλα» θα μπορούσε να είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει την νέα τροπή που παίρνει η υπόθεση με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) στα δημόσια νοσοκομεία δηλαδή τον τρόπο τιμολόγησης της νοσηλείας των ασθενών.

Όπως αποκάλυψε το iatropedia, ο υπουργός Υγείας ανέστειλε την εφαρμογή των ΚΕΝ αιφνιδίως την Πέμπτη γεγονός που προκάλεσε αίσθηση.

Η αναστολή ήρθε μετά από επιστολή που απέστειλε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Αθηνά Δρέττα (επιστολή μάλλον καθόλου τυχαία).

Φαινομενικά αιτία ήταν η εκτόξευση των δαπανών τους τελευταίους 3 μήνες, καθώς οι νέες τιμές που είχαν οριστεί για τη νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία, ήταν κατά τουλάχιστον 3 φορές υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Αποτέλεσμα ήταν, οι δαπάνες, παρά τα αλλεπάλληλα κουρέματα να ανέβουν κατακόρυφα και να επιβαρύνονται σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο μετά την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου για αναστολή εφαρμογής των ΚΕΝ πολλοί είναι αυτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και κάνουν … πάρτι!

Μπορεί στον ιδιωτικό τομέα τα ΚΕΝ να ήταν αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το δημόσιο ΕΣΥ, θα πλήρωναν δηλαδή τα ασφαλιστικά Ταμεία κατά 20% περισσότερο για τους ασθενείς που θα νοσηλεύονταν, αλλά σε κάποιους θα κόβονταν το …παντεσπάνι.

Με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και τις συμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές οι ασφαλισμένοι θα νοσηλεύονταν με «πακέτο» τιμών χωρίς οι ίδιοι να χρειασθεί να πληρώσουν τον ιδιώτη γιατρό από την τσέπη τους. Και αυτό διότι κάθε ιατρική πράξη ή επέμβαση ήταν τιμολογημένη συνολικά συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών των γιατρών.

Με την αναστολή όμως της εφαρμογής επανέρχεται προσωρινά το παλαιό σύστημα όπου το Ταμείο καλύπτει στον ιδιωτικό τομέα για τους ασθενείς του μόνο τη φιλοξενία χωρίς την αμοιβή γιατρού η οποία θα πρέπει να κανονίζεται απ ευθείας.

Πολλά στελέχη του χώρου της υγείας εκτιμούν ότι η απόφαση Λοβέρδου ήταν ουσιαστικά δωράκι στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα ελέω εκλογών.

Πάντως άγνωστο παραμένει πως και πότε θα πληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές που νοσήλευσαν ασθενείς με Ταμείο από 1.1.2012 με τα νέα ΚΕΝ καθώς επικρατεί σύγχυση με το θέμα.

Πάντως μέχρι τον Μάρτιο οι τιμές των νοσηλίων, θα υπολογιστούν από την αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τρείς φορές πιο ακριβό ένα κρεβάτι στο ΕΣΥ

διπλασιάστηκαν οι δαπάνες από τα νέα νοσήλια

χρεώνουν ακόμη τους τοκετούς στα δημόσια νοσοκομεία