Το καμπανάκι έγινε… συναγερμός για τα αντιβιοτικά – Κίνδυνος παγκόσμιας κρίσης

  • Iatropedia
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί με σχετική του ανακοίνωση, ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών αυξάνει επικίνδυνα τα ήδη υψηλά επίπεδα αντίστασης των ιών και των βακτηρίων σε αυτά και ζήτησε από μεμονωμένες χώρες να ενημερώσουν γιατρούς και ασθενείς επάνω σε σοβαρές παρανοήσεις σχετικά με τα αντιβιοτικά φάρμακα.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ σε 12 χώρες, αποδείχτηκε ότι πολλοί άνθρωποι παρανοούν την χρήση των αντιβιοτικών και ως εκ τούτου κάνουν κατάχρηση.

“Η άνοδος της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά αποτελεί παγκόσμια κρίση”, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΠΟΥ, Margaret Chan. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών ωθεί τον κόσμο προς μια “μετα-αντιβιοτική εποχή”, στην οποία οι κοινές λοιμώξεις μπορεί και πάλι να στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Οι βακτηριακές ασθένειες γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικές στα συνήθη αντιβιοτικά φάρμακα, δημιουργώντας έτσι “σούπερ ιούς” που είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία. Αυτή η τελευταία έρευνα του ΠΟΥ διεξήχθη κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, του Βιετνάμ και της Ινδίας.

Και μπορεί αυτές οι χώρες να μοιάζουν “απόμακρες”, αλλά όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια (Η1Ν1, Έμπολα, MERS κλπ), σε έναν κόσμο που η διασύνδεση χωρών και οι μετακινήσεις είναι τόσο εξελιγμένες, η μεταφορά ασθενειών από την μία άκρη του πλανήτη στην άλλη είναι πολύ εύκολη.

Δείτε συνοπτικά τι έδειξε η έρευνα του ΠΟΥ:

-Το 64% των ανθρώπων πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν το κοινό κρυολόγημα και τους ιούς της γρίπης

-Το 32% πιστεύει ότι μπορούν να σταματήσουν τη λήψη αντιβιοτικών μόνο από τη στιγμή που θα αισθανθούν καλύτερα.

-Το 66% πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει να κολλήσει κάποιον ιό που θα είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά, εφόσον λαμβάνουν οι ίδιοι τα αντιβιοτικά με τον προβλεπόμενο τρόπο, αδιαφορώντας για το αν οι άλλοι γύρω τους κάνουν κατάχρηση.

-Το 64% πιστεύει ότι ειδικοί γιατροί θα λύσουν το πρόβλημα προτού να γίνει πάρα πολύ σοβαρό.

-Το 44% πιστεύει ότι η αντοχή των ιών και των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι πρόβλημα μόνο για τους ανθρώπους που παίρνουν αντιβιοτικά τακτικά.

-Το 57% πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ώστε να ανακόψει την άνοδο του προβλήματος και να το αντιστρέψει.

http://www.abc.net.au

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρέπει να κάνετε με τα αντιβιοτικά – Ποια είναι η σωστή χρήση

Παχυσαρκία: Έρευνα-σοκ για τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών